Dostupni linkovi

BiH izbori - kako prstenje služi za kradju?



BiH izbori – kako prstenje služi za kradju

Kažu da je jedan gradjanin BiH, pišu banjalučke Nezavisne Novine, uzeo svoj glasački listić, otišao iza paravana, dodao na listić svog kandidata kojeg je nazvao Miki Maus i tako obavio svoju gradjansku dužnost.

Bila bi to možda priča za dobro raspoloženje, ali činjenice su mnogo sumornije:

Foto: Marko Djurica, Reuters

- 430.000, ili 7,4% nevažećih lističa je broj koji daleko prevazilazi uobičajene norme (1 - 3%).
- Od toga broja, više od 100.000 glasačkih listića za izbor članova pedsjedništva BiH je nevažeće! To je 100% više nego na prethodnim izborima.
- Najveći broj nevažećih listića je zabilježen pri izboru za člana Predsjedništva iz redova srpskog naroda – čak 9.4%
- ¨Zaostali¨ su kandidati iz Federacije na čijim je izborima bilo ¨svega¨ 7.4% nevažećih listića.
- Ali, razlika izmedju izabranog Nebojše Radmanovića i neizabranog Mladena Ivanića je, medjutim, tek 3%. Nevažeči listići su dakle BITNO utjecali na rezultat, za razliku od izbora Željka Komšića i Bakira Izetbegovića.
- U izboru za predsjednika i potpredsjednike RS je zabilježeno 6,23 posto nevažećih listića

Mediji dizu galamu, izborna komisija obećava provjeru, pravo zalbe postoji tek nakon objavljivanja zvaničnih rezultata.

Nove-stare vlasti srećno ćute, opozicija se ipak malo buni ali – oprezno. Partija demokratskog progresa Mladena Ivanića zatražila je istragu Centralne izborne komisije i ponovno brojanje.

“ Nelogično je da na najjednostavnijem listiću bude najveći procent nevažećih glasova. Nisam tu ja pokraden, pokradeni su građani. Bez ozbiljnije istrage to će jednostavno biti pobjeda sile, nadmoći, prevare, a ja mislim da za dugoročni razvoj BiH i RS to ne bi bilo dobro“, kaže Mladen Ivanić za naš radio.

Milorad Dodik unaprijed postavlja obrambenu poziciju za moguće probleme - ako izborna komisija zakaže nove izbore i proglasi izbor Nebojše Radmanovića neregularnim. On tvrdi da su za Ivanića glasali Bošnjaci. I mnogi u HDZ-u takodjer tvrde da su za Ivu Komšića glasali Bošnjaci. Dodika ne brine matematika koja pokazuje da je to nemoguće, niti ga brine to što je njegov kandidat možda izgubio, ne pada mu na pamet da dovodi u pitanje svoju politiku barem onako kako je dovode glasači za članove predsjedništva, bitno je Mladena Ivanića proglasiti neprijateljem, u prikrajku čeka i etiketa izdajice. Tako se to radi, što više želiš vlast to je više neprijatelja. Najprije su to druge nacije, a onda počinje čišćenje u sopstvenim redovima.

Replika arheološkog nakita, Narodni Muzej, Sarajevo. Foto: Midhat Poturović

Potpredsjednik Partije Demokratskog Progresa, Borislav Borenović, čak objašnjava kako su listići pretvarani u nevažeće: ¨Tu se radi ono što je klasično kada je u pitanju izborni inžinjering, u ovom slučaju prstenje - prsten koji izgleda kao prsten, ali faktički na donjem dijelu je mina od olovke, onaj vrh od hemijske olovke, i vi kad otvorite glasački listić dovoljno je da pređete preko njega dva puta, napravite mali iksić na bilo kojem mjestu i on je nevažeći.¨

Eto, sad znamo kako se to radi, još ne znamo ko to radi. Ali, jedno je sigurno – da je nekim slučajem izabran Ivanić umjesto Radmanovića i da je razlika u glasovima bila ista, da je broj nevažećih lističa bio isti – kakvu bi tek buku digle vlasti u RS. Bilo bi tu epiteta od toga da se ne može živjeti u BiH, da je to zavjera medjunarodne zajednice protiv interesa srpskog naroda, da Bošnjaci biraju njima dražeg Srbina i čitav niz sličnih izjava kojih sam se naslušao u zadnjih nekoliko godina.


I svaka bi se država digla na uzbunu, radi ovako velikog broja nevazecih listica, ali ne u BiH. Čak i OSCE upotrebljava blagu terminologiju za ovoliki broj nevažečih listića pa kaže da su ¨zabrinuti.¨

Zato ne vjerujem da će se nšto promijeniti. To što su gradjani prevareni - nema veze, nije prvi put.

Ni posljednji.

XS
SM
MD
LG