Dostupni linkovi

Kina osudila dodelu nagrade za mir njenom disidentuKina je danas osudila dodeljivanje Nobelove nagrade za mir kineskom disidentu Liju Sjaobo, ističući da će ta odluka Nobelovog komiteta iz Osla ugroziti odnose Pekinga i Norveške.

Ministarstvo spoljnih poslova je saopštilo danas da bi Nobelova nagrada za mir trebalo da promoviše međunarodno prijateljstvo i razoružanje.

"Liju Sjaobo je kriminalac, koga su kineske pravosudne vlasti osudile zbog ugrozzavanja kineskih zakona. Nagrađivanje Lijua je u potpunoj
suprotnosti sa osnovnim principom nagrade za mir i predstavlja takođe izrugivanje njoj", ocenjuje se u saopštenju ministarstva u Pekingu.

U Kini, u vreme dok je spiker čitao ime dobitnika Nobela za mir prekinuto emitovanje vesti američke televizijske mreže Si-En-En (CNN), čiji program može da se prati u stranim hotelima i svim mestima gde se okupljaju stranci.

Liju izdržava kaznu zatvora od 11 godina od prošlog decembra zbog pisanja manifesta 2008. godine sa grupom aktivista zalažući se za slobodu govora i uvođenje višepartijskog sistema.
XS
SM
MD
LG