Dostupni linkovi

U Tetovu skup podrške HaradinajuOko 2.000 Albanaca u četvrtak navečer je protestovalo u centru Tetova, tražeći oslobođanje bivšeg kosovskog premijera i komandanta Oslobodilačke vojske Kosova Ramuša Haradinaja koji je u Hagu optužen za ratne zločine.

Pokrovitelj protesta je gradonačelnik Tetova Sadi Bedžeti koji je iz opozicione Demokratske partije Albanaca (DPA). Skup je organizovalo 40 nevladinih organizacija i Islamska vjerska zajednica Makedonije (IVZ).

Valon Bela iz nevladine organizacije "Realiteti" kaže da ovaj protest ima podršku svih partija Albanaca u Makedoniji i pored toga što njegovo organizovanje podržala samo DPA i Islamska vjerska zajednica.

Novo suđenje Haradinaju, optuženom za zločine nad Srbima, Romima i Albancima na Kosovu 1998. godine, počeće pred Tribunalom u Hagu iduće godine.

Usvajajući žalbu tužilaštva na prvostepenu presudu izrečenu u aprilu 2008, kojom je Haradinaj oslobođen krivice, Apelaciono vijeće Tribunala naložilo je krajem jula da suđenje Haradinaju bude ponovljeno po šest od 37 tačaka prvobitne optužnice.

Haradinaja je Euleks uhapsio 21. jula u Prištini, dan prije izricanja žalbene presude. Haški tribunal nedavno je odbio zahtjev Haradinaja da bude pušten na slobodu do novog suđenja.

Preporučujemo

XS
SM
MD
LG