Dostupni linkovi

Sarkozy potiče Ukrajinu da gradi dobre odnose s Rusijom



Francuski predsjednik Nicolas Sarkozy pozvao je Ukrajinu da gradi dobre odnose s Rusijom, primajući ukrajinskog kolegu Viktora Janukoviča, saopštila je Elizejska palača, prenosi Hina.

'Ukrajina koja mora sačuvati neovisnost, mora biti u dobrim odnosima s Rusijom', rekao je Sarkozy ukrajinskom predsjedniku. Sarkozy koji se zauzima za uspostavu 'privrednog prostora' između Evropske unije i Rusije, istaknuo je činjenicu da Ukrajina ne mora birati između Rusije i EU.

Kako navodi Elizejska palača, francuski predsjednik je rekao da je spreman 'pomoći Ukrajini u približavanju EU' i da je Kijev 'evropska prijestolnica poput Pariza, Madrida ili Praga'. 'Ukrajina će imati svoje mjesto u zajedničkom privrednom, ljudskom i bezbjednosnom prostoru' koji se planira uspostaviti između Unije i Rusije, istaknuo je.

Sakrozy je usto pozvao Janukoviča da 'nastavi svoje reforme, napose privredne'. Ukrajinski predsjednik je pak rekao francuskom domaćinu da je povratak na ustav iz 1996. u njegovoj zemlji 'bio u interesu Ukrajinaca te da njegovoj vladi omogućuje da djeluje i provodi reforme'.
XS
SM
MD
LG