Dostupni linkovi

Amfilohije kaže da učesnici Parade ponosa sprovode nasilničku propagandu


Mitropolit crnogorsko-primorski Srpske pravoslavne crkve Amfilohije apelovao je na učesnike "Parade ponosa" da prestanu sa nasilničkom propagandom.

Ta "nasilnička propaganda" ih, po njegovom mišljenju, dovodi u opasnost.Takođe je apelovao i na državu da ove grupacije uputi na drugačiji način ostvarivanja svojih navodno ugroženih prava.

Pozivajući se na Jevanđelje u kome stoji zapisano da je Gospod kada je stvarao sve stvorio muško i žensko, mitropolit je podsjetio da je on tada zapovedio: "Rađajte se i množite".

Za vikend je u Beogradu najavljeno više skupova kao izraz negodovanja zbog održavanja "Parade ponosa".

U subotu i nedelju su planirani molitveni skupovi, kao izraz negodovanja zbog Parade ponosa, najavio Dragan Davidović, bivši monah Antonije iz manastira Crna Reka.

On je objasnio da će to biti skupovi "samoinicijativnih pravoslavnih hrišćana", koji nemaju veze sa organizacijama koje su najavile proteste povodom Parade ponosa.

Davidovića je Srpska pravoslavna crkva isključila iz crkvene zajednice na određeno vrijeme i vratila u red laika

Prema njegovim riječima, u subotu će litija krenuti trasom kojom je za dan kasnije planirana "Parada ponosa", da bi kod fontane ispred Beograđanke bio služen "moleban za spas srpskog naroda".

Policija ga je, kaže Davidović, usmeno obavestila da je skup zabranjen, ali se on nada da će "iskrena i topla vjera u Hrista istopiti njihove pendreke".

Davidović je pozvao i da se u nedelju, posle liturgije, krene od Saborne crkve "sa ikonama i svećama, kuda mogu od policije", u "mirno i molitveno izražavanje krajnjeg nezadovoljstva" zbog Parade ponosa.
XS
SM
MD
LG