Dostupni linkovi

Još četri optužnice za ratni zločin u BIH



Tužilaštvo Bosne i Hercegovine podiglo je optužnicu protiv četiri osoba koje se terete za krivično djelo "zločin protiv čovječnosti".

Optužnica je podignuta protiv Milana Perića (1961), nastanjen u Kalinoviku; Spasoja Dodera (1961), nastanjen u Istočnom Sarajevu; Predraga Terzića (1969), nastanjen u Istočnom Sarajevu, kao i Aleksandra Cerovine zvani Saša (1971), nastanjen u Kalinoviku. Sva četvorica su državljani BiH.

Optuženi su policijski službenici: Milan Perić je u pritvoru, a ostala trojica optuženih se brane sa slobode.

Perić, Doder, Terzić i Cerovina se terete da su od juna do septembra 1992. godine učestvovali u širokom i sistematičnom napadu Vojske Srpske Republike BiH i policijskih jedinica SJB Kalinovik na bošnjačko stanovništvo opštine Kalinovik. Terete se da su učestvovali u protivzakonitim zatvaranjima, ubistvima, zastrašivanju bošnjačkog stanovništva i uništavanju bošnjačke imovine u velikim razmjerama.

U šest tačaka optužnice optuženi se terete i za protivpravno zatočenje i odvođenje zatočenih civila s više lokacija na području Kalinovika u logore za civile „Barutni magacin“ i u Osnovnoj školi „Miladin Radojević“, od kojih su mnogi nakon toga ubijeni ili im se od tada gubi svaki trag.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH, saopšteno je iz državnog tužilaštva.
XS
SM
MD
LG