Dostupni linkovi

Barišić sljedeće sedmice pred USKOK-omBivšeg šefa hrvatske carine i rizničara Hrvatske demokratske zajednice (HDZ-a) Mladena Barišića, osumnjičenog da je iz državnih firmi i ministarstava u korist kompanije "Fimi media" svoje prijateljice Nevenke Jurak "izvlačio" desetke miliona kuna, sljedeće će sedmice ispitati USKOK-ovi istražitelji, potvrdili su danas Barišićevi advokati.

Time su odbacili medijske tvrdnje da je njihov branjenik s USKOK-om postigao bilo kakav dogovor ili da je već teretio bivše ili sadašnje visoke dužnosnike vlade i HDZ-a. No, branitelji nisu željeli potvrditi da to i neće učiniti kada se nađe pred istražiteljima.

"Moj branjenik do sada nije davao nikakve izjave pa medijske tvrdnje da je progovorio nemaju veze s istinom", kazao je Hini jedan od Barišićevih advokata Ante Madunić.

No, potvrdio je da je od USKOK-a zatražio termin za Barišićevo ispitivanje koje će se dogoditi sljedeće sedmice, a tačan dan i sat saslušanja dogovorit će se tek u ponedjeljak.

Pravni stručnjaci upozoravaju da se prije Barišićevog pojavljivanja pred istražiteljima ne može govoriti o mogućem pokajništvu, odnosno izbjegavanju daljnjeg kaznenog progona u zamjenu za informacije kojima bi se teretili njegovi nalogodavci ili suradnici.

U slučaju da postigne dogovor s istražiteljima Barišić bi mogao dobiti i uslovnu kaznu. Dođe li, u suprotnom, slučaj "Fimi media" do suđenja Barišiću bi prijetila kazna i do 15 godina zatvora.

Preporučujemo

XS
SM
MD
LG