Dostupni linkovi

Dezmond Tutu se povlači iz javnosti



Raniji dobitnik Nobelove nagrade za mir , jedan od najvećih boraca protiv aparthejda , 79 -to godišnji južnoafrički nadbiskup Dezmond Tutu najavio je povlačnje iz javnog života

Čovjek koga opisuju kao savjest Južne Afrike još je u julu izjavio da mu je dosta i da je previše vremena potrošio po hotelima i aerodromima. Želi ,kako je rekao, ostatak života da provede uz suprugu, da pije omiljeni čaj , da gleda kriket , putuje i obilazi djecu I unučad.

Dezmond Tutu je 1984 dobio Nobelovu nagradu za mir za ne nasilnu kampanju protiv aparthejda.

Nikada nije izbjegavao da saopšti istinu čak ni onima koji su u to vrijeme vladali svijetom, poput američkog predsjednika Ronalda Regana, koga je optužio da vodi previše meku politiku prema aparthejdu.

,,Po mom sudu apartheid je kao i nacizam, proizvod zla i nemorala i protiv je hrišćanstva.Po mom sudu podrška i saradnja Reganove administracije sa aparthejdom je isto tako zla , nemoralna i antihrišćanska , govorio je Tutu

Aktuelni američki predsjednik opisao je Dezmonda Tutua kao " moralnog titana , čovjeka od principa , šampiona pravde i posvećenog mirotvorca".

Iako javnost u Južnoj Africi još ne vjeruje da je Dezmond Tutu tvrdo odlučio da se penzioniše njegov portparol je potvrdio da je to Tutuova definitivna odluka i da se od sada neće tako često pojavljivati u javnosti.Tutu će danas sa prijatljima i porodicom proslaviti rođendan ali i odlazak u penziju.
XS
SM
MD
LG