Dostupni linkovi

Etničke podjele sprječavaju formiranje vlasti


Nevladini aktivisti sa maskama vodećih bh. političara na sarajevskoj Baščaršiji uoči izbora 3. oktobra 2010.
Nevladini aktivisti sa maskama vodećih bh. političara na sarajevskoj Baščaršiji uoči izbora 3. oktobra 2010.
Parlamentarni izbori u BiH, odnosno njihovi rezultati, teško da će donijeti atmosferu neophodnu za napredak i nastavak reformskog puta. Etničke podjele i razdvajanja - kao način života, a zatim najave nove teritorijalne organizacije uticaće da energija ode na sasvim drugu stranu.

U noći nakon nedjeljnih izbora predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović je najavio nove već za dvije godine, odnosno nakon usvajanja ustavnih promjena. A tada bi, prema Čovićevom kalendaru, Hrvati trebali imati svoj entitet:

„Pozdrav iz doma HDZ BiH i vrlo ću jasno kazati - iz grada Mostara, buduće prijestolnice hrvatske federalne jedinice u BiH, u kojoj će biti i naša Posavina, i naše Žepče, središnja Bosna i naša Hercegovina. I time ćemo stvoriti jednu racionalnu strukturu u BiH.“

Milorad Dodik i Savez nezavisnih socijaldemokrata nastavljaju sa svojom idejom o RS koja će trajati vječno, a BiH - koliko može i mora:

„Iz Sarajeva kažu: ’Treba ukinuti Republiku Srpsku. Ona je ružna, prljava, genocidna, zločinačka tvorevina.’ Pa svaki dan Silajdžić, pa Tihić, pa Lagumdžija: ’Treba ukinuti Republiku, treba ukinuti Republiku...’ A onda smo mi fino došli, pa stali i rekli: ’ Republika je trajna.’“

Dan nakon izbora budući predsjednik entieta je izjavio kako je Bosna i Hercegovina moguća ili kao savez republika il - neće je biti.

Dodik će sasvim sigurno podržati Čovića u ideji o trećem entitetu, smatra predsjednik Srpskog građanskog vijeća (Pokret za ravnopravnost) iz Mostara Ratko Pejanović:

„Taj treći entitet njemu treba da bi očuvao svoj entitet, koji je na kraju po Dejtonu vrlo neupitan. On je dobijen tako kako je dobijen. Je li Dejton u redu? Je li ga treba mijenjati ili ne treba? To ja ostavljam političarima neka o tome razmišljaju, i sociolozima itd., ali je on neupitan. Međutim, da bi on imao stabilnost održivosti tog entiteta, onda mu treba sparing partner. A sparing partnera je našao u stranci HDZ, odnosno u imenu Dragana Čovića i njihove zvanične politike koja prihvata to jer im to ide naruku i oni bi na ovaj način sasvim legalno uradili taj treći entitet.“

Politička scena u BiH je rascjepkana, a političari razjedinjeni. Među njima su oni koji ne rade za dobrobit države, kaže sociolog dr. Jusuf Žiga:

„Mi ovdje imamo jedan veliki problem. Mi imamo političke opcije, stranke, pojedince koji nastavljaju i dalje djelovati. To im je ključna platforma u djelovanju da djeluju protiv države, da onemogućavaju da se ona osposobi za normalno funkcioniranje. U nas je glavna opcija djelovanja protiv drugoga. To je u kodnom smislu potpuno pogrešan pristup - da se mrcvarimo u živome blatu. Oni su umislili da se bukvalno sa istim ljudima, a da ne kažem sa istim strankama koje su protiv zemlje i koje su je rušile, da se može praviti boljitak i mene i drugoga.“

Ko je počeo rat?

Možda će napetost splasnuti kada krene politička trgovina oko pozicija u vlasti, kaže Dragan Bursać, analitičar magazina Buka iz Banje Luke:

„Ali ostaje činjenica da su etnički tabori možda jači nego ikad, da su politike rigidnije nego ikad - i da će to stvarati prije svega funkcionalne probleme. Znači sve ono što je bilo u predizbornoj kampanji taktički, politički operativno, kao nešto što bi mogao biti problem ideološki, mislim da će se pretvoriti u funkcionalni problem, što će se, naravno, odraziti ekonomski.“

Negativni poeni zbog razjedinjenosti već se upisuju. U posljednjem izvještaju o poslovanju u svijetu BiH je svrstana među zemlje „padajućeg rejtinga“, zbog,“visokog političkog rizika i političkih svađa“.

„Jedan od razloga zasigurno su najave o referendumu i tzv. otcjepljenju RS i stvaranju trećeg entiteta. To može doprinijeti lošem ekonomskom ambijentu, koji je ionako već loš, tako da je to samo ’šlag na tortu’ za negativan bilans, odnosno negativan saldo BiH u očima stranih ulagača,“ kaže Bursać.

Nejedinstvo je kao usud ove zemlje, kaže fra Luka Markešić, čelnik Hrvatskog narodnog vijeća:

„Činjenica o nejedinstvu pokazuje duh slično onome što se, ja ću reći biblijski - naziva babilonskom kulom, gdje ljudi u svom govoru služe se jezikom upravo za razdvajanjem, za razdorom koji vodi konačnoj propasti, odnosno rušenju kule, babilonske kule.“

U duboko podijeljenoj zemlji, energija se troši na stalno pitanje ko je počeo rat:



U krajnjem slučaju, sve liči na cirkus, naprimjer Kolumbija:



A novi film oskarovca Danisa Tanovića ponovo je kandidat BiH za nagradu Oskar.
XS
SM
MD
LG