Dostupni linkovi

Crna Gora i BIH potpisale sporazum o graničnim prijelazima



Sporazumi između Crne Gore i Bosne i Hercegovine (BiH) o graničnim prijelazima za međunarodni i pogranični promet, predstavljaju prvi cjelovit dokument o prijelazima koji Podgorica potpisuje sa nekim susjedom, kazao je ministar unutrašnjih poslova i javne uprave Ivan Brajović.

On je danas sa ministrom sigurnosti BiH, Sadikom Ahmetovićem, potpisao sporazume, i najavio da će i ugovor o granici uskoro biti potpisan i da je u toku priprema topografske karte i opisa granične linije.

»Ovim sporazumom uspostavljaju se i dva nova granična prijelaza između Crne Gore i BiH – Bituljica u opštini Nikšić, na putu Nikšić-Gacko, i prijelaz Meštrovac u opštini Pljevlja, na putu Pljevlja-Foča, za pogranični saobraćaj«, naveo je Brajović.

Prema njegovim riječima, svi granični prijelazi biće do kraja godine uvezani u mrežu Interpola, što je, kako je objasnio, do sada bio slučaj samo sa najvećim prijelazima.

»Kad sporazumi stupe na snagu, između dvije zemlje biće određen broj sporednih puteva, van graničnih prijelaza, i potpisivanjem sporazuma se obavezuju obje strane da će zatvoriti lokacije koje nijesu sporazumom određene kao granični prijelazi«, rekao je Brajović.

Na tim prelazima, dodao je, neće biti prekograničnog prometa.

Sporazumi su, kako je objasnio Ahmetović, obnavljanje ranije potpisanih dokumenata koje je BiH sklopila sa tadašnjom zajednicom Srbije i Crne Gore. Dokumentima su određeni granični prijelaz za zajedničku državnu granicu, rad inspekcijskih službi i radno vrijeme.
XS
SM
MD
LG