Dostupni linkovi

Crna Gora:Medojević i Ćalović ne vjeruju da ih tajna policija ne prati


Crnogorska Agencija za nacionalnu bezbjednost (ANB) obavijestila je članove parlamentarnog Odbora za bezbjednost i odbranu da njeni službenici ne prate opozicione političare, predstavnike nevladinog sektora i medije, a taj dokument nosi oznaku tajnosti.

Optužbe da tajna policija prati pojedince saopštili su predstavnici Mreže za afirmaciju nevladinog sektora (MANS) nakon čega je na sjednici odbora odlučeno da novi šef ANB-a Vladan Joković kraja septembra članovima tog tijela zvanično odgovori na te optužbe, što je i učinjeno, pišu Vijesti.

Predsjednik opozicionog Pokreta za promjene Nebojša Medojević rekao je podgoričkom listu da mu nije jasno zašto dokument nosi oznaku "povjerljivo" kada u njemu nema ništa.

Tvrde da ne prate nikoga. Meni je neprijatno kao članu Odbora što već drugi put dobijamo izjašnjenja u kojima nema ništa i ja ću insistirati na kontrolonom saslušanju Duška Markovića i Vladana Jokovića. Ovako dato izjašnjenje u kojem nema ništa samo je nastavak prakse ponižavanja parlamenta.

Izvršna direkorka MANS-a Vanja Ćalović rekla je da ponašanje ANB-a i Odbora pokazuje da je njihova namjera uvijek bila da izbjegnu odgovor o toj temi, odnosno, kako je kazala, da izbjegnu i sprovedu adekvatnu kontrolu i nadzor nad radom ANB-a.

Jedino što mogu da razumijem iz ovoga je da ANB, u sprezi sa pojedinim članovima Odbora, konkretno samim predsjednikom, pa i ostalima, pokušava da obesmisli ovu priču - kazala je Ćalović.
XS
SM
MD
LG