Dostupni linkovi

Toksični mulj dospio u dolinu Rabe, pritoke DunavaToksični mulj koji je u ponedjeljak iscurio iz kombinata aluminija u Mađarskoj dospio je do rijeke Rabe, pritoke Dunava, ali više ne bi trebalo da predstavlja ekološku opasnost, saopštile su službe angažovane na sanaciji.

Zbog mjera preduzetih za neutralizaciju, kiselost toksičnog mulja sada je ispod vrijednosti 10, što je, po stručnjacima, nivo koja ne predstavlja opasnost za životnu sredinu, objavila je agencija MTI.

Mađarska vlada je u utorak proglasila vanredno stanje u tri oblasti na zapadu zemlje, nakon nesreće koja se dan ranije dogodila u fabrici za preradu aluminija u Ajki (160 km zapadno od Budimpešte). Iz još nepoznata razloga pukao je rezervoar iz koga se izlilo 1,1 milion kubnih metara toksičnog mulja i poplavilo sedam okolnih sela. Četiri osobe su poginule, šest se vodi kao nestalo, a 123 su ozlijeđene.

Čišćenje područja zatrovanog toksičnim muljem u Mađarskoj trajaće najmanje godinu dana i moglo bi da košta više stotina miliona eura. Pomoć je obećala i Evropska unija.
XS
SM
MD
LG