Dostupni linkovi

Sarkozi najavio izmjene penzijske reforme



Francuski predsjednik Nikola Sarkozi najavio je izmjene u penzijskoj reformi finansirane sa 3,4 milijarde eura jer sindikat sve radikalnije osporava nacrt reforme.

Nikola Sarkozi je zatražio od vlade da u okviru analize nacrta zakona o reformi penzija u Senatu priloži amandmane u korist majki čije su karijere prekinute i roditelja hendikepirane djece, saopštilo je predsjedništvo.Ove izmjene u reformi penzija bit će finansirani novim sredstvima u visini od 3,4 milijarde eura, navodi isti izvor.

Ministar za rad Erik Vort (Eric Woerth) najavio je u četvrtak ujutro u Senatu prilaganje dva amandmana. Majke troje djece i roditelji hendikepirane djece moći će i dalje da odlaze u penziju sa 65 godina umjesto sa 67, sa punom penzijom.

Spor u Fancuskoj oko nepopularne reforme penzija se zaoštrio posljednjih dana pozivom na šrajk na željeznici 12. oktobra koji bi mogao blokirati zemlju. Upućeni su i apeli za neograničene štrajkove u energetici i javnom prijevozu, naročito u Parizu.

Nacrt reforme je predvidio povećanje minimalne dobi za odlazak u penziju sa 60 na 62 godine i sa 65 na 67 godina za dobijanje pune penzije.
XS
SM
MD
LG