Dostupni linkovi

Tadžikistan: 34 vojnika poginula u dva incidenta



Trideset i četiri vojnika jedne elitne jedinice nacionalne garde u Tadžikistanu poginula su u dva odvojena incidenta u toku vojne operacije izvedene u srijedu protiv islamističkih pobunjenika, izjavio je jedan vojni izvor.

Vojne vlasti ove zemlje u centralnoj Aziji saopštile su u srijedu navečer da su četiri vojnika poginula u padu helikoptera Mi-8 tadžikistanske nacionalne garde.

Jedan vojni izvor je međutim u četvrtak izjavio za agenciju AFP da je "28 pripadnika elitne jedinice Alfa i nacionalne garde poginulo u padu helikoptera Mi-8 u srijedu ujutro". Prema ovom izvoru, nema preživjelih.

Helikopter je trebalo da sleti u dolinu Rašt, gdje tadžikistanske snage vode veliku vojnu operaciju protiv islamističkih pobunjenika, ali je udario u električni vod s visokim naponom i srušio se u rijeku u trenutku kada je trebalo da se spusti.

Helikopter je letio od Dušanbea do doline Rašt, koja se nalazi 200 kilometara istočno od glavnog grada.

Osim toga, šest vojnika nacionalne garde izgubilo je život rukujući granatom koja je slučajno eksplodirala, precizirao je jedan vojni izvor za agenciju AFP.

Islamistička pobuna se prije nekoliko sedmica proširila u Tadžikistanu, koji s Afganistanom ima granicu u dužini od 1.300 kilometara.
XS
SM
MD
LG