Dostupni linkovi

Karzai pozvao pobunjenike da polože oružje


Predsednik Avganistana Hamid Karazi rekao je danas, na devetu godišnjicu invazije SAD i NATO, da avganistanski narod gaji velike nade da će novi Savjet za mir naći put ka miru i pozvao pobunjenike da ostave oružje i pridruže se vladi.

Karazai je domaćin inauguracionog zasedanja novog avganistanskog Savjeta za mir koji bi trebalo da radi na postizanju pomirenja s talibanima i drugim pobunjeničkim grupama.

Kontakata između avganistanske vlade i pobunjanika sve je više, ali za sada nema formalnih pregovora. Talibani su više puta negirali da ima takvih kontakata, navodeći da neće ući u mirovne pregovore sve dok su u zemlji trupe SAD i NATO.

Karazi je pozvao pobunjenike da novi mirovni savjet posmatraju kao mogućnost da polože oružje i pridruže se vladi.

NATO je danas saopštio da je u jučerašnjem vazdušnom napadu i akciji kopnenih trupa ubijeno osam pobunjenika, među kojima je bio i jedan od talibanskih lidera Mulavi Džavadulah, optužen za organizovanje zasjeda, postavljanje bombi na putevima i otmice avganistanskih policajaca i vojnika.

U izveštaju Fonda za otvoreno društvo danas objavljnom navodi se da su Avganistanci sve nezadovoljniji međunarodnim prisustvom, iako statistika pokazuje da su pobunjenici odgovorni za najveći broj civilanih žrtava.

Rat u Avganistanu je počeo 7. oktobra 2001. posle terorističkih napada na SAD 11. septembra te godine.
XS
SM
MD
LG