Dostupni linkovi

BiH i Češka - tako se to radi


Prag

BiH i Češka - Tako se to radi

Prije nekoliko dana, na ulazu u metro, svaki je putnik namjernik dobio toplu zemičku sa sirom, te malu brošuru iz izbornog štaba Lucie Ramnebornove, neovisnog kanidata sa Senat Češke Republike.

Zemička je bila dobra i svježa, brušura je imala 12 stranica, u boji, sa 10 karikatura pomoću kojih neovisna kandidatkinja definira svoje ciljeve: manje plaće za senatore, pomoć vrtićima koje žele da organiziraju kompanije za svoje radnike, manje plaćanje za zdravstveno osiguranje starijih bolesnika, izbacivanje kockara iz grada, bez DPH za knjige i udžbenike, te direktnu uplatu doprinosa općinama, a ne gradu!

Prekjučer, ponovo na ulazu u metro, svaki je putnik namjernik dobio parče orhanjače i još jednu, ali drugačiju brošuru. Orahnjača je bila dobra i svježa, boršura u boji i nešto jednostavnija, karikature su bile nove, a zahtjevi isti.

Sad će me neko pitati – kakve to veze ima sa Balkanom?

Nikakve, gospodo, nema ama baš nikakve veze sa Balkanom. I baš zato je Češka u zadnjih 20 godina uspjela da ne samo prešiša sve zemlje bivše nam države, čak i Sloveniju. Prije 30 godina SFRJ je bila 20 godina ispred Češke, a danas je Češka 20 godina ispred gotovo svih država (manje zaostaju Hrvatska i Slovenija – ako je to nekom za utjehu).

U Češkoj dijele zemičke sa sirom džabe, dnevne novine džabe, bore se za manje poreze, smanjuju plaće funkcionerima, pričaju o vrtićima…..

Kod nas je još uvijek važnije da li jedeš gibanicu ili sirnicu, nikog briga da li je ona svježa i da li uopće u njoj ima sira.

XS
SM
MD
LG