Dostupni linkovi

Srbija: deset godina od pada Miloševićevog režimaDanas se navršava deset godina od petooktobarskih demonstracija koje su dovele do obaranja režima Slobodana Miloševića. Tada se na ulicama Beograda okupilo se oko pola miliona građana iz cijele Srbije, prenosi B92.

Oni su, predvođeni Demokratskom opozicijom Srbije i demonstracijama, natjerali dotadašnjeg predsjednika, Slobodana Miloševića da prizna poraz na predsjedničkim izborima održanim 24. septembra.

Miloševićev protivkandidat i kandidat DOS-a za predsjednika Jugoslavije bio je predsjednik DSS Vojislav Koštunica.

Koštunica je u prvom krugu izbora za predsjednika, održanom 24. septembra, osvojio 50,24 % glasova birača, ali je Savezna izborna komisija (SIK), pod pritiskom iz kabineta dotadašnjeg predsjednika Jugoslavije objavila da drugi krug izbora treba da bude održan.

SIK je saopštila da Koštunica jeste pobijedio u prvom krugu, ali sa 48% glasova birača, zbog čega je, prema tvrdnjama izborne komisije, bilo neophodno održati drugi krug.

Podaci izbornog štaba DOS-a u kom je tada bilo 18 stranaka pokazivali su da je za Koštunicu glasalo preko 50% građana koji su izašli na izbore.

DOS je odlučio da, zbog lažiranja izbornih rezultata, od 24. septembra organizuje svakodnevne protestne šetnje i blokade puteva, u nameri da Miloševića natjera da prizna izborni poraz i povuče se sa vlasti.

SIK je odbila da do 5. oktobra saopšti tačne podatke o izbornoj volji građana, pa je DOS za 5. oktobar ogranizovao velike građanske demonstracije.

Oko 17 sati, građani su uspjeli da zauzmu Skupštinu. Nepun sat kasnije demonstranti su upali i u zgradu RTS. Na oba programa RTS došlo je do prekida emitovanja programa. Nešto poslije 20 sati, na svim kanalima RTS emitovano je obavještenje: OVO JE PROGRAM NOVE RTS.

XS
SM
MD
LG