Dostupni linkovi

Posmatrači:Izbori u BIH uglavnom u skladu sa standardimaOpći izbori u BiH provedeni su uglavnom u skladu s međunarodnim standardima, ali su i dalje prisutni nedostaci koji se tiču ograničenja biračkog prava, zaključak je Međunarodne izborne posmatračke misije u danas objavljenom preliminarnom izvještaju.

Riječ je o nedostacima, kako navode međunarodni posmatrači, vezanim za ograničenja aktivnog i pasivnog biračkog prava zasnovanog na etničkoj pripadnosti i mjestu prebivališta.

Izbori su provedeni u skladu s međunarodnim standardima i predstavljaju napredak za BiH, ali postoje ključni nedostaci koje treba prioritetno rješavati, izjavio je na pres-konferenciji u Sarajevu specijalni koordinator kratkoročne posmatračke misije OSCE-a i šef delagacije Parlamentarne skupštine OSCE-a Roberto Batelli.

I šef delegacije Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope Tini Koks naglasio je da će BiH morati ispuniti obaveze kao punopravna članica Savjeta Evrope, te sprovesti presudu Evropskog suda za ljudska prava u slučaju "Sejdić i Finci".To će biti prioritetna obaveza novih vlasti, istaknuo je Kox.

Osim ograničenja biračkog prava, međunarodni posmatrači su upozorili i na određene manjkavosti i neregularnosti, a posebno su izrazili zabrinutost zbog neoubičajno visokog procenta nevaženih glasačkih listića.

Očekuju temeljitu istragu Centralne izbrone komisije (CIK) u vezi s ovim pitanjem.
XS
SM
MD
LG