Dostupni linkovi

Sirija traži da Turska posreduje u pregovorima sa Izraelom


Sirija želi da Turska posreduje u svim novim indirektnim pregovorima s Izraelom, izjavio je sirijski ministar spoljnih poslova Valid Mualim.

Mualim je to rekao u trenutku kada administracija američkog predsjednika Baraka Obame vrši pritisak na Damask da obnovi pregovore s Izraelom koji su već dugo u zastoju.

Bio bi to dio nastojanja Vašingtona da se doprinese postizanju sveobuhvatnog mirovnog sporazuma između arapskih zemalja i jevrejske države, naveo je AP.

Turska je bila posrednik u nekoliko krugova pregovora između Izraela i Sirije u 2008. godini, ali pregovori nisu daleko odmakli i suspendovani su zbog trosedmične izraelske ofanzive započete krajem te godine.

Mualim je naglasio da se pregovori moraju obnoviti tamo gdje su stali. "Uloga Turske pokazala se kao poštena i sasvim je prirodno da bismo mi željeli da se nastavi. Zato pregovori treba da se vode preko turskog posrednika", rekao je Mualima .

Ankara je ranije izrazila spremnost da obnovi posredovanje, ali su se odnosi Turske i Izraela pogoršali zbog ofanzive na pojas Gaze i skoro prekinuli nakon smrtonosnog upada izraelskih mornaričkih komandosa na turski brod koji je 31. maja nosio pomoć pojasu Gaze.
XS
SM
MD
LG