Dostupni linkovi

Odlaganjem vizne liberalizacije EU bi izgubila uticaj


Alexandra Stiglmayer
Alexandra Stiglmayer
I pored brojnih najava da će građani BiH u Evropu putovati bez viza najkasnije do kraja godine, države članice Evropske unije još uvijek nisu postigle dogovor o datumu stupanja na snagu bezviznog režima za BiH i Albaniju.

Tokom razmatranja izvještaja Komisije o ispunjavanju uslova u ove dvije zemlje, koji je u suštini pozitivan, Francuska je iznijela ozbiljne zamjerke, smatrajući da nisu ispunjeni svi uslovi iz tzv. Mape puta.

Povodom takvog obrta situacije, u Evropskoj organizaciji za stabilnost – ESI, gdje se pažljivo prati proces liberalizacije viznog režima za zapadni Balkan, ocijenili su kako Francuska krši obećanje Evropske unije, dato Balkanu. Istovremeno u ESI-ju su uvjereni da će BiH dobiti bezvizni režim do 1. decembra ove godine.

Ove događaje za RSE komentariše Aleksandra Štiglmajer (Aleksandra Stiglmayer), analitičarka ESI-ja.

RSE: Francuska se prije desetak dana usprotivila nalazima Evropske komisije, odnosno, ranije ocijenjenoj spremnosti BiH i Albanije za bezvizni režim, stavljajući primjedbe na nekoliko tačaka. Šta Vi o tome mislite?
Francuska je pitala za neke stvari koje uopšte nisu bile u Mapi za viznu liberalizaciju, kao finansiranje političkih stranaka i reformu u sudstvu. Ni to nije sada fer – da se povlače pitanja koja uopšte nikad nisu bila uvjeti.

Štiglmajer: Nije fer da Francuska postavlja ta pitanja zato jer je 14. septembra Komisija jasno rekla da su BiH i Albanija sve uslove ispunile. Zašto sada Francuska dovodi u pitanje nalaze Komisije? Drugo, mislimo da nije fer niti koje je stvari Francuska kritikovala. Ona je, na primjer, kazala da BiH i Albanija nisu imale dovoljno vremena da ispune zadnje uvjete koje je Komisija identifikovala ranije ove godine, ali – Srbija i Crna Gora, koje su bile prošle godine u istoj situaciji, i one su morale još neka tri posljednja uvjeta ispuniti, imale su isto toliko vremena. U oba slučaja radilo se o četiri mjeseca. Mislim da nije fer da Francuska u jednom slučaju povlači to pitanje, a u drugom ne. Osim toga, Francuska je pitala za neke stvari koje uopšte nisu bile u Mapi za viznu liberalizaciju, kao finansiranje političkih stranaka i reformu u sudstvu. Ni to nije sada fer – da se povlače pitanja koja uopšte nikad nisu bila uvjeti. No, sve u svemu se svodi na to da mi mislimo da je Komisija napravila jako dobar i stvarno temeljit posao i da nije dobro da to sada Francuska dovodi u pitanje.

Razlozi za francusko protivljenje


RSE: Ima li, ipak, nekih najava za promjenu stava Francuske?

Štiglmajer: Izgleda da će ipak ta cijela priča dobro završiti. U srijedu je bio sastanak ambasadora svih zemalja članica EU u Briselu, gdje se razgovaralo o ovoj temi, i Francuska je rekla da sada ne želi da to ide na sljedeće Vijeće ministara unutrašnjih poslova, koje će biti početkom oktobra, ali da će, ukoliko dobije još malo vremena da to sve provjeri, biti spremna na Vijeću ministara početkom novembra glasati za ukidanje viznog režima za BiH i Albaniju. Dogovoreno je da će Komisija još jednom brifirati eksperte Francuske, kao i Danske i Nizozemske, i stvarno im pokazati da su BiH i Albanija ispunile sve uvjete.

RSE: Dakle, vi ipak smatrate da će bezvizni režim uskoro biti odobren jer je sastanak ministara unutrašnjih poslova zemalja EU najavljen za početak novembra. Kakva je vaša procjena?

Štiglmajer:
Moja je procjena da će doći do vizne liberalizacije oko 1. decembra, što bi bilo jako dobro za građane BiH, da bi mogli za božićne i novogodišnje praznike putovati.

RSE: Šta bi mogao biti razlog protivljenja francuskih vlasti viznoj liberalizaciji za BiH i Albaniju?

To su bili uslovi EU, na početku se reklo: evo, to je pedeset uvjeta, molim vas, ispunite, ako ispunite, na kraju ćete dobiti ukidanje viznog režima. Ako se tog obećanja sada ne drži, a Komisija govori da su svi uvjeti ispunjeni, naravno da bi to bila katastrofa.
Štiglmajer:
Teško je reći šta je iza toga, ali kola nekoliko objašnjenja. Jedni kažu da se Francuska želi osvetiti Komisiji zato što je Komisija nedavno napala vrlo žestoko Francusku zbog toga što je Francuska deportirala romsku populaciju natrag u Rumuniju i Bugarsku i zatvarala romske kampove, a što Komisija smatra kršenjem ljudskih prava ali i prava građana EU. Znači, možda je to jedna vrsta osvete. Zatim – Francuska želi igrati ulogu policajca EU, paziti na to da nema kriminala, da nema ilegalne migracije itd. Možda i to igra neku ulogu, a možda ima malo antiislamskog stava. Nema to samo kod Francuske. I Nizozemska i Danska su se protivile, a u Nizozemskoj i Danskoj sada ima desničarskih stranaka u vladi ili u koaliciji sa vladajućim strankama koje imaju jasno antiislamski stav.

RSE: Da li bi odlaganje vizne liberalizacije moglo poljuljati ugled i kredibilitet EU?

Štiglmajer:
Naravno. To bi stvarno dovelo u pitanje kredibilitet EU u regiji. Ovaj cijeli proces je bio uglavnom tehnički. To su bili uslovi Evropske unije, na početku se reklo: evo, to je pedeset uvjeta, molim vas, ispunite, ako ispunite, na kraju ćete dobiti ukidanje viznog režima. Ako se tog obećanja sada ne drži, a Komisija govori da su svi uvjeti ispunjeni, naravno da bi to bila katastrofa. EU bi izgubila puno uticaja u regiji, pogotovo u BiH i Albaniji, ali i drugim državama. Svi bi rekli da EU govori jedno, a radi drugo.

*****
Program Na vratima Evrope - svake nedjelje od 15 časova samo u našem radijskom programu i na internet stranici. (Autor programa:
Gordana Sandić-Hadžihasanović)
XS
SM
MD
LG