Dostupni linkovi

Ustoličen patrijarh Irinej




Miloš Teodorović


Patrijarh Irinej, 45. poglavar Srpske pravoslavne crkve, svečano je ustoličen u Pećkoj patrijaršiji na Kosovu.

Porukom aksios, u značenju dostojan, koji je uzvikivala grupa vernika ispred ulaza u crkvu manastira Pećka patrijaršija, svečano je ustoličen patrijarh izabran 21. januara tajnim glasanjem u Beogradu.

Na početku, patrijarh Irinej, vođen najstarijim episkopima, što su mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije i zagrebačko-ljubljanski Jovan, ispraćen je zvornima Pećke patrijašije.

Posle tročasovne službe patrijarh se obratio okupljenima, koji su popunili manastirsko dvorište, a procenjuje se da ih je bilo do 3.000.

Ne ustručavajući se da o Kosovu govori kao o „svetoj srpskoj zemlji“, te obavezujući se da će duhovni i administrativni centar SPC ostati u Peći, najviše prostora posvetio je srpsko-albanskom pitanju.

"Sa ovog svetog mesta, u ovom radosno-bolnom trenutku, upućujemo vapajni apel moćnim faktorima sveta u čijim rukama je sudbina Kosova i Metohije, uz molitvu Gospodu da ne ogreše svoju dušu donošenjem rešenja po pitanju statusa ove srpske južne pokrajine kojim bi srpski narod bio lišen vekovnog prava na svoju postojbinu, na svoje domove i na svoj imetak, na groblja svojih predaka i na svoje svetinje. Srpski narod nema drugu središnju državu osim zemlje Srbije u čijem sastavu je vekovima Kosovo i Metohija. Ono ima dovoljno životnog prostora i mesta za suživot srpskog, albanskog i drugih naroda. Ova dva naroda su vekovima živela zajedno. Zašto ne bi mogli i danas",
rekao je on.

Svečanom ustoličenju koje se po prvi sprovodilo po predanju Aleksandrijske i Ruske crkve, prisustvovali su predstavnici pravoslanih crkava Rusije i Grčke, nadbiskup beogradski Stanislav Hočevar kao i predstavnici Islamske zajednice na čijem je čelu Adem Zilkić. Tu su bili i predstavnici protestanata, reformista, jermenske crkve, jevrejske zajednice.

Predsednik Srbije Boris Tadić, jedini je političar visokog ranga iz Srbije koji je pristvovao. Posle službe za RSE nije davao izjave.

Takođe u više navrata povicima „živeo kralj“ pozdravljen je Aleksandar Karađorđević, sa svoja tri sina i suprugom. Patrijarh im se lično zahvalio, opisujući princa i kao naslednika kralja Aleksandra, oslobodioca Kosova.

Međutim, policija Kosova i Euleksa sprečila je predsednika Srpske napredne stranke Tomislava Nikolića i lidera Nove Srbije Velimira Ilića da uđu na Kosovo i prisustvuju ustoličenju Patrijarha Irineja.

Obe stranke najoštrije su osudile ovaj događaj, dok kosovska policija tvrdi da su Nikolić, Ilić i ostali vraćeni zato što nisu uredno najvili posetu Kosovu, ali njihovi sradnici kažu da su njih dvojica pokušali da u Pećku patrijaršiju odu kao obični građani.

Za razliku od Nikolića i Ilića, većina od više od 2 000 ljudi koji su se okupili u Pećkoj patrijaršiji doputovala je u toku jutra:




Na skupu u Pećkoj patrijaršiji, rođenih Pećanaca, Srba, skoro da nema, baš kao što je i broj Srba koji su u Peći ostali ili se vratili nakon 1999. godine, zanemarljiv.

Tokom ustoličenja, u nedelju ujutro, razgovarali smo sa jednim od onih koji grad nisu napuštali.

"To je ponos, ne samo pravoslavlja, kao što i jeste, nego svih nas, pogotovo nas Pećanaca. I odgovornost i ponos i sve
", kaže Srđan Hadžiristić.



Tokom službe u manastiru situacije je bila mirna, ali su po povratku Srba iz Pećke patrijaršije dogodila dva manja incidenta, kazao je portparol kosovske policije Brahim Sadriu, javila je dopisnica RSE iz Prištine Amra Zejneli:

„Do 15 časova sve se odvijalo po predviđenom planu. Međutim, prilikom odlaska autobusa, nekoliko albanskih građana gađalo je autobuse. Tom prilikom lakše je povređena jedna osoba, a pritvoreno je troje osumnjičenih“, kazao je Sadriu.

Ulazak u manastir, tokom ustoličenja kontrolisao je Kfor, čiji su ga helikopteri u više navrata nadletali. Autobuse koji su u privatnoj i organizaciji SPC dovozili vernike iz Srbije, pratila je Kosovska policija. Međunarodni predstavnici takođe su bili u manastiru, ali niko od predstavnika lokalne pećke vlasti, niti islamske i drugih verskih zajednica sa Kosova, koji su na poziv iz Patrijaršije uzvratili odgovorom da bez istog poziva nadležnima u Prištini, nema smisla dolaziti.

*****
Mogao bi vas interesovati i ovaj tekst:

Crnogorski državni vrh neće na ustoličenje patrijarha Irineja
XS
SM
MD
LG