Dostupni linkovi

Predsednik Ustavnog suda bio saradnik tajnih službi?


Trendafil Ivanovski, septembar 2010
Trendafil Ivanovski, septembar 2010
Predsednik Ustavnog suda Makedonije Trendafil Ivanovski se neće povući sa funkcije sve dok traje postupak za dokazivanje da li je bio saradnik tajnih službi u bivšoj socijalističkoj Jugoslaviji.

Komisija za verifikaciju činjenica, ili kako je svi zovu Komisija za lustraciju, je u utorak saopštila svoj zaključak da je Ivanovski bio saradnik tajnih službi.

"Moje povlačenje bi značilo upravo suprotno - da se time priznaje krivica, a sa druge strane onemogućio bih i samoj instituciji da se izbori i da izvršava svoje funkcije," rekao je Ivanovski u četvrtak.

Ivanovski kaže da je čitav proces fabrikovan i da neko želi da se lustracija svede samo na njega.

"Ispalo je da od ne kazem koliko hiljada funkcionera, da se čitava lustracija svede, sa jednom fabrikacijom, na jednog nosioca funkcije koja je bitna. Time se želi reći da je lustracija u Makedoniji ispunila svoj zadatak i da je završila," rekao je Ivanovski.

Upravni sud je sledeća instanca kojoj se on može žaliti, a nakon toga i Vrhovnom sudu Makedonije.

Predsednik Ustavnog suda sumnja da Upravni sud mozda neće podleći pritiscima. Predlagač Zakona o lustraciji, poslanik Stojan Andov, kaže da sud sada može doneti i drugačiju odluku:

"Sud može doneti odluku u njegovu korist, ukoliko utvrdi da je Komisija pogrešila. Ali ako se potvrdi da je Komisija raspolagala tim činjenicama, onda će samo potvrditi njeno rešenje. Javnu funkciju on neće moći obavljati," rekao je Andov.

Komisija za lustraciju je počela da radi u septembru prošle godine, kada su vršitelji javnih funkcija počeli da daju pismene izjave da nisu sarađivali sa obaveštajnim službama.

Prema zakonu, ne objavljuju se imena onih koji su sarađivali, a predsednik Ustavnog suda je dobrovoljno pristao da na javnoj sednici Komisije za lustraciju kaže svoje mišljenje o tome.
XS
SM
MD
LG