Dostupni linkovi

Odloženo suđenje DavinićuSuđenje bivšem ministru odbrane nekadašnje Unije Srbija i Crna Gora (SCG) Prvoslavu Daviniću za zloupotrebe u iznajmljivanju satelita od izraelske firme Imidžset odloženo je danas pred Prvim opštinskim sudom u Beogradu na neodređeno vreme zbog zahteva odbrane da javnost bude isključena i da se pribave novi dokazi.

Davinić je zatražio da sud pribavi tajne depeše bivšeg ambasadora Srbije u Izraelu Mileta Isakova koje je godinama slao Ministarstvu spoljnih poslova, kao i prepisku sa predsednikom Srbije Borisom Tadićem i ministrom Mlađanom Dinkićem.

Davinić je optužen da je zloupotrebom službenog položaja mimo zakonske procedure zaključio ugovor o korišćenju satelita u vrednosti od 45 miliona evra.
Davinić je u javnosti tvrdio da nije potpisao ugovor nego nacrt ugovora o zakupu satelita koji je trebalo da nadgleda administrativnu liniju sa Kosovom.

Presudama međunarodnih arbitražnih sudova u Parizu i Londonu, Srbija je zbog neispunjavanja ugovora obavezana da Izraelu isplati 37 miliona dolara.
XS
SM
MD
LG