Dostupni linkovi

Dodik očekuje sastanak sa KlintonPremijer Republike Srpske (RS) Milorad Dodik rekao je da vjeruje da će sastati sa američkom državnom sekretarkom Hilari Klinton, ukoliko ona bude dolazila u Busnu i Hercegovinu, i da će, ako tema budu ustavne promjene, iznijeti stav da RS neće učestvovati u razgovorima koje vode stranci i u njima učestvuje kancelarija Visokog predstavnika međunrodne zejednice u BIH (OHR).

Dodik je rekao da je to njegov poznati stav, "jer je u takvim uslovima nemoguće razgovarati objektivno o ustavnim promjenama".

"Dolazak visokorangiranih ljudi iz SAD je uvijek važan za svaku zajednicu. Ne znam šta je na njenom dnevnom redu i šta će ona postaviti kao pitanje. Ukoliko bude tema ustavne promjene ja ću reći ono što sam govorio'', rekao je Dodik novinarima, nakon susreta sa predstavnicima udruženja Srba iz BiH i Hrvatske u Beogradu.

On je naveo da je legitiman zahtjev Bošnjaka za ustavnim promjenama, ali isto tako je legitiman odgovor RS da ne želi da učestvuje u tome, jer Srbi žele da se sprovede izvorni dejtonski Ustav, a ne njegova tumačenja i duh tog ustava.

Dodik je i u Beogradu ponovio da ne vidi mogućnost da BiH opstane kao zemlja. "Ne vidim mogućnost da BiH opstane kao zemlja, barem ne u ovom projektovanom obliku međunarodne zajednice".
XS
SM
MD
LG