Dostupni linkovi

Tko je naredio ubojstvo Reihl Kira?


Antun Gudelj, ubica Reihl-Kir Josipa, šef policije u Osijeku u sudu, Osijeku, 09. oktobar 2007.
Antun Gudelj, ubica Reihl-Kir Josipa, šef policije u Osijeku u sudu, Osijeku, 09. oktobar 2007.
Upravo otvorena izložba „Tko je tebi Josip Reihl Kir“ u zagrebačkom Domu Hrvatskog društva likovnih umjenika prigoda je da se iznova otvori pitanje koje je i na suđenju njegovom ubojici Antonu Gudelju postavila Reihl Kirova udovica Jadranka – kako to da nije otvorena istraga i protiv osoba koje su neki svjedoci spominjali kao moguće nalogodavce – Branimira Glavaša i Vladimira Šeksa?

Na ponovljenom suđenju Gudelju za ubojstvo šefa osječke policije Reihl Kira 2008. godine neki su svjedoci Glavaša i Šeksa izravno dovodili u vezu s tim ubojstvom.

Jedan od njih je i Josip Boljkovac, koji je tada obnašao funkciju hrvatskog ministra unutarnjih poslova i bio izravno nadređen Reihl Kiru.

Kako je kazao na svjedočenju, Kir mu je otprilike tjedan dana pred ubojstvo kazao kako je osuđen na smrt i da mu prijete likvidacijom.
Josip Boljkovac: Reihl Kir je bio kod mene 27. lipnja, i došao mi je saopćiti da mu prijete ubojstvom


Boljkovac je tada priznao da su mu te riječi zvučale nevjerojatno, i da mu je ponudio viski da se smiri.

Međutim, kada je na Boljkovčevo pitanje - tko mu to prijeti - Reihl Kir spomenuo HDZ-ove glavešine Glavaša i Šeksa, a kada je ozbiljnost situacije potvrdio i zamjenik šefa osječke policije Mato Šalinović, dogovoreno je da Reihl Kir žurno bude prebačen na drugo radno mjesto u Zagreb.

Međutim, ubojica i njegovi nalogodavci bili su brži, kaže Boljkovac za naš radio:

„Reihl Kir je bio kod mene 27. lipnja, i došao mi je saopćiti da mu prijete ubojstvom. U mojoj kancelariji donesen je zaključak: kada mu prijeti opasnost, on se najkasnije u nedjelju mora naći u Zagrebu. Oni su mu namjestili ponedjeljak da bi ga ubili...“

Nelogičnosti

Iako je Reihl Kirova udovica Jadranka na tom suđenju tražila proširenje istrage i na Glavaša i Šeksa, to se nije dogodilo.

Vjerojatno najvrsniji medijski ekspert za ovaj slučaj, osječki novinar Drago Hedl, kaže za naš radio kako je u vrijeme istrage protiv Glavaša za ratne zločine protiv osječkih Srba nekoliko puta razgovarao sa tadašnjim šefom osječke policije Vladimirom Faberom, koji je vodio tu istragu.

Faber mu je tada kazao kako – po policijskim saznanjima – nije bilo razloga da se ubojstvo Reihl Kira povezuje sa tom dvojicom:

„Je li to doista tako bilo ili ne – ja to ne znam! Ili je možda činjenica da je ionako bilo previše dokaza za Glavaševu upetljanost u ratne zločine, pa onda policija vjerojatno nije htjela gubiti ni vrijeme, ni energiju ni resurse da bi ustanovila je li doista bilo veze u odnosu na Reihl Kira, odnosno da je tu kao nalogodavac bio uključen i Glavaš.“

Međutim – kaže Hedl – indicije da je Gudelj bio tek puki izvršitelj, a da su nalogodavci i dalje nepoznati i više su nego čvrste!
Odvjetnik Budak: Proširenja istrage nije bilo, jer Glavaš zna previše – od uloge Vladimira Šeksa u događajima u ratnoj Slavoniji i Osijeku 91-ve, pa do namještanja izbora na prvoj konvenciji HDZ-a nakon Tuđmanove smrti


„Jer, ima jako puno nelogičnosti! Kako je moguće da netko osobi koja je – recimo – 'slučajni' ubojica, a radi se o Antunu Gudelju, toliko pomaže da pobjegne iz Hrvatske, da se skriva dugo vremena u Australiji, da ga nitko ne traži... A kada se ubije šefa policije, onda se zna da se dižu svi na noge! To je jedna od zagonetki koja je ostala neriješena i mislim da je sljedeće godine, kada će biti 20 godina od ubojstva Reihl Kira – nekako krajnje vrijeme do kada bi se to eventualno moglo ponovo pokrenuti, jer se bojim da bi ta priča mogla otići u zastaru,“ rekao je Hedl.

Odvjetnik Jadranke Reihl Kir Slobodan Budak za naš radio kaže kako proširenja istrage nije bilo, jer Glavaš zna previše – od uloge Vladimira Šeksa u događajima u ratnoj Slavoniji i Osijeku 91-ve, pa do namještanja izbora na prvoj konvenciji HDZ-a nakon Tuđmanove smrti, na kojoj je Sanader pobijedio Pašalića uz veliku pomoć zaštitara tvrtke koje je angažirao upravo – Glavaš:

„On je apsolutno pod zaštitom, jer se neki izravno a neki neizravno boje! Šeks najdirektnije, Sanader isto tako. On je došao na vlast sa onim „Borbašima“ na izborima koje su falsificirali, pa nije dobio Pašalić“
XS
SM
MD
LG