Dostupni linkovi

Sastanak Sarkozi, Medvedev i Merkel u Francuskoj 18. oktobra



Francuski predsednik Nikolas Sarkozi, njegov ruski kolega Dmitrij Medvedev i nemačka kancelarka Angela Merkel sastaće se 18. i 19. oktobra u Dovilu u Francuskoj da razgovaraju o evropskoj bezbednosti i predstojećem francuskom predsedavanju grupi zemalja G8 i G20, saopštila je Jelisejska palata.

Ovaj susret biche prilika da tri lidera razmene mišljenja o partnerstvu u svim domenima i o bezbednosnim problemima koji su im zajednički.

Sarkozi je rekao ranije da želi tokom francuskog predsedavanja da pokrene tri reforme - međunarodnog monetarnog sistema, svetskih tržišta sirovina i upravljanja u svetskim organizacijama, posebno u Ujedinjenim nacijama.

Sarkozi se već više godina zalaže za izmenu sistema bezbednosti na evropskom kontinentu i formiranje zajedničkog ekonomskog prostora između Moskve i dvadesetsedmorice Evropske unije.

Ruski predsednik Dmitrij Medvedev je takođe predložio 2008. godine "novi bezbednosni pakt" koji bi obuhvatio prostor od Vankuvera, na kanadskoj zapadnoj obali do Vladivostoka na istoku Rusije.
XS
SM
MD
LG