Dostupni linkovi

Tadić najavio dolazak Klintonove u Beograd


Američka državna sekretarka Hilari Klinton doći će u oktobru u posetu Beogradu, izjavio je sinoć predsednik Srbije Boris Tadić.

Tadić je za program Glasa Amerike na srpskom jeziku rekao da je zadovoljan svojim boravkom u Njujorku i najavio da će uskoro ponovo posetiti SAD.

"Verujem da ćemo i predsednik SAD i potpredsednik SAD, ali evo i gospođa Hilari Klinton, koja dolazi tokom oktobra, sa kojom sam o toj poseti razgovarao, imati prilike da podignemo nivo naših američko-srpskih odnosa na najviši mogući nivo", izjavio je Tadić.

Govoreći o skorom početku razgovora između Beograda i Prištine, Tadić je rekao da bi taj dijalog trebalo da otvori nove perspektive i za Srbe i za Albance na Kosovu.

"Nemamo mi nameru da se kao zemlja vratimo u ono političko stanje kao što je bilo 1990-ih godina niti iko može imati iluziju da bi albanski narod na KIM mogao prihvatiti onaj nivo ili strukturu uređenja koje smo imali 1990-ih godina niti je iko u Srbiji nerealističan da ima takav plan, ali rešenje svakako nije u kome jedna strana - kosovski Albanci dobiju sve, a Srbija izgubi sve", rekao je Tadić.

Osvrnuvši se na pitanje evropskih integracija, Tadić je rekao da je u Njujorku sa evropskim zvaničnicima o tome razgovarao i dodao da je cilj da Srbija do 2012. počne pregovore o ulasku u Uniju.
XS
SM
MD
LG