Dostupni linkovi

Ubijen vodeći kolumbijski pobunjenikKomandant kolumbijske pobunjeničke grupe FARK Mono Hohoj ubijen je u vazdušnom udaru, što je veliki udarac za najstariju latinoameričku pobunjeničku kampanju, saopštila je danas vojska.

FARK se trenutno nalazi u najslabijoj poziciji u posljednjih nekoliko decenija, nakon što je Vlada pokrenula vojnu ofanzivu uz podršku SAD.Pobunjenici su izgubili više ključnih komandanata u posljednjih nekoliko godina, pošto su ih vojnici potisnuli u zabačene džungle i planine.

Mono Hohoj smatran je za glavnog komandanta pobunjenika. Osnivač FARK-a Manuel Marulanda umro je 2008. godine, a tada su ubijena još dva komandanta. Jednog je likvidirao njegov čuvar.

Kolumbija je nekada bila na ivici propasti, ali je broj bombaških napada i otmica značajno opao, a strane investicije povećane za pet puta od 2002. godine, kada je bivši predsjednik Alvaro Uribe pokrenuo tvrdu kampanju protiv pobunjenika.

Sadašnji predsjednik Hoze Manuel Santos, nekadašnji ministar odbrane, obećao je da će nastaviti Uribeovu politiku prema pobunjenicima i odbacio mogućnost bilo kakvih pregovora sa FARK-om ukoliko pobunjenici ne oslobode sve taoce koje trenutno drže.

FARK je nastao kao vojska seljaka tokom šezdesetih godina prošlog vijeka i vremenom je postao uticajna sila koja je kontrolisala velike dijelove Kolumbije.

Pobunjenici imaju malu političku podršku i oslanjaju se na krijumčaranje kokaina kako bi finansirali svoju mrežu, koja se često prepliće sa kriminalnim grupama
XS
SM
MD
LG