Dostupni linkovi

Hrvatska, BiH i Turska razgovarali o trilateralnoj saradnjiMinistri inostranih poslova BiH, Hrvatske i Turske u trilateralnom razgovoru potvrdili su predanost teritorijalnom integritetu, suverenitetu i ravnopravnosti konstitutivnih naroda i svih građana BiH i istakli značaj integracije regiona u NATO i Evropsku uniju..

Ministar inostranih poslova BiH Sven Alkalaj, ministar inostranih poslova i evropskih integracija Hrvatske Gordan Jandroković i šef turske diplomatije Ahmet Davutoglu održali su trilateralni sastanak u Njujorku na marginama 65. zasjedanja Generalne skupštine UN i razgovarali o situaciji u BiH i regionu.

Oni su naglasili važnost dolazećih izbora u BiH, te izrazili nadu da će to dodatno stabilizovati situaciju u BiH i razgovarali o postizbornoj saradnji između tri države u političkim, ekonomskim i drugim oblastima, saopšteno je iz Ministarstva inostranih poslova BiH.

Kao konkretan korak međusobne saradnje iznijeli su potrebu da bude održan sastanak političkih direktora radi jačanja praktične saradnje, da bude organizovan poslovni forum u Zagrebu, da se vlasti na lokalnom nivou podstaknu na saradnju s ciljem zajedničkog prosperiteta, te da se u Mostaru pokrene pilot-projekat kroz aktivnosti koje će uključiti Gradsku vijećnicu i Muzičku školu.
XS
SM
MD
LG