Dostupni linkovi

Obama poručuju da su otvoreni za saradnju sa Iranom



Američki predsjednika Barak Obama obratio se na Generlansoj skupštini UN Iranu, reakvši da su vrata za diplomatska rješenja otvorena."

Ponudio sam Islamskoj Republici Iran ispruženu ruku prošle godine i istakao da ima i prava i odgovornosti kao član međunarodne zajednice. Takođe sam rekao u ovoj sali da Iran mora da snositi odgovornost ako ne ispuni te obaveze. I to je ono što smo uradili " reako je američki predsjednik .

"Iran je jedini partner u Sporazumu o neširenju nuklearnog oružja koji ne mogu da dokažu miroljubive namere njegovog nuklearnog programa.I to ima posljedice. Kroz Rezoluciju Savjeta bezbjednosti UN 1929,ja sno smo pokazali da međunarodno pravo nije prazno obećanje" dodao je.

Sjedinjene Države i međunarodna zajednica traži rešenje za naše razlike sa Iranom, i vrata diplomatije I dalje su otvorena ako Iran odluči da prođe kroz njih.Ali iranska vlada mora da pokaže jasnu i kredibilan posvećenost i potvrdi svijetu mirnodopske namjera njegovog nuklearnog programa, poručio je američki predsjednik u upravo završenom govoru.

Nakon Obame Generalnoj Skupštini obratiće se i iranski predsjednik Mahmud Ahmadinedžad.

Tenzije između ove dvije zemlje su jake zbog iranskog nuklearnog programa, za koji SAD i njihovi saveznici vjeruju da ima za cilj proizvodnju nuklearne bombe.
XS
SM
MD
LG