Dostupni linkovi

Vestervele: EU mora prihvatiti Tursku



Njemački ministar vanjskih poslova Gvido Vestervele ponovio je danas svoju podršku ulasku Turske u Evropsku uniju, istakavši da će se Turska ubrzo probiti u središte svjetske pozornice, prenose evropski mediji.

U intervjuu za The Wall Street Journal čelnik njemačke liberalne Slobodne demokratske stranke rekao je: "Niko ne bi smio brzopleto odbiti Tursku, zalupivši joj vrata u lice nakon svih njenih napora."

Upozorio je da bi turski pregovori o pristupu EU-u mogli propasti ako ubrzo ne dođe do pomaka. "Sada moramo postupati mudro i dovoljno brzo kako do kraja ove godine ne bismo dospjeli u slijepu ulicu", rekao je.

Evropska unija je u junu otvorila pregovore s Turskom o sigurnosti hrane, veterinarstvu i fitosanitarnom nadzoru. Time je Turska otvorila 13 poglavlja od ukupno 33 o kojima se pregovara. Osam poglavlja zamrznuto je zbog teritorijalnog spora s Kiprom.

Istovremeno, stranka njemačke kancelarke Angele Merkel CDU, kao i Austrija i Francuska, stalno poručuju da bi s Turskom trebalo sklopiti samo "privilegirano partnerstvo".
XS
SM
MD
LG