Dostupni linkovi

Belgijska policija uhapsila slikara koji liči na Mladića



Belgijska je policija prije par dana uhapsila osbobu koja liči na odbjeglog haškog optuženika Ratka Mladića.Ispostvilo se da je riječ o belgijskom slikaru koji je povremno koristio automobil svoje djevojke koja je iz Srbije.

Ratko Mladić se nalazi u automobilu, njemačkih registarskih tablica, u Sint - Truidenu u pokrajini Limburg, anonimna je dojava koju je prije nekoliko dana dobila belgijska policija.

Belgijske specijalne snage danima su pratile osobu koja likom podsjeća na Ratka Mladića, a nakon ozbiljnih priprema i dozvole iz Haga odlučeno je da se izvede munjevita akcija.

Osumnjičeni je pronađen u Brustemu, a nakon opsežnog i dugog ispitivanja ispostavilo se da je "Mladić" zapravo penzionisani belgijski slikar. Navodno, on je povremeno koristio automobil svoje djevojke koja je iz Srbije.

"Stalno su me presretali na ulici. Prvo su me neki agenti zaustavili i tražili dokumente, a kada su me pustili samo ulicu niže ponovo sam zaustavljen. Ponovo su mi tražili dokumente, a onda su me odveli u policijsku stanicu. Kada sam pitao zašto me vode, nisu mi odgovorili. Tek kasnije sam saznao da zapravo misle da sam ja Mladić", kazao je slikar Freddy Degreef, prenose belgijski mediji.

Belgijska policija javila je nadležnima u Haagu da je akcija bila neuspješna i da praćena osoba nije bivši ratni general i optuženik za najteže ratne zločine, Ratko Mladić.

"Živio sam davne 1978. godine u Hrvatskoj. Moja djevojka je iz Srbije, pa su zato možda mislili da ja imam neke veze s Mladićem. No, agenti su znali da nisam ja Mladić čim su čuli moj jaki naglasak", istakao je 67-godišnji slikar.

Haški sud optužio je Mladića za genocid, učešće u genocidu, zločine protiv čovječnosti i kršenje zakona i običaja ratovanja tokom rata u BiH, za opsadu Sarajeva i stradanje civila u tom gradu između 1992. i 1995. godine. Mladić je još u bjekstvu.
XS
SM
MD
LG