Dostupni linkovi

Teheran spreman za nove pregovore


Iran je spreman da ponovo započne pregovore sa velikim silama iz grupe 5+1 povodom svog nuklearnog programa, izjavio je iranski ministar inostranih poslova Manučer Motaki.

Tokom susreta sa kineskim kolegom Jangom Điečijem u Njujorku Motaki je potvrdio da Iran želi pregovore sa grupom iz Beča ( Međunarodna agencija za atomsku energiju ) i sa velikim silama koje su uključene u ove pregovore o nuklearnom pitanju, objavljeno je na sajtu državne televizije.

Motaki je dodao da pregovori mogu da počnu ako su pravedni i ako se prizna pravo Irana da koristi nuklearnu energiju u civilne svrhe.

Iran je u junu obustavio svaki kontakt o pitanju kontroverznog nuklearnog programa sa pet stalnih članica Savjeta bezbjednosti UN - SAD, Rusijom, Kinom, Francuskom i Britanija, kao i sa Njemačkom, nakon što je Savjet bezbjednosti izglasao nove sankcije protiv Teherana.

Velike sile sumnjaju da Iran pokušava da, iako to Teheran demantuje, proizvede nuklearno oružje.

Teheran je potvrdio da je spreman da nastavi pregovore sa velikim silama o eventualnoj razmeni nuklearnog goriva pod okriljem Međunarodne agencije IAEA.

Preporučujemo

XS
SM
MD
LG