Dostupni linkovi

Beograd: Saslušanja svjedoka iz BiH u slučaju Jurišić


Vijeće za ratne zločine Apelacionog suda u Beogradu održaće danas pretres u postupku protiv Ilije Jurišića koji je prvostepeno osuđen na 12 godina zatvora zbog ubistva vojnika JNA koji su se 1992. godine povlačili iz Tuzle.

Na pretresima koji su zakazani za 22, 23. i 24. septembar u Specijalnom sudu u Beogradu, planirano je saslušanje više svjedoka iz Bosne i Hercegovine putem video linka.

Ilija Jurišić osuđen je 22. septembra 2009. godine pred Vijećem za ratne zločine nekadašnjeg Okružnog suda u Beogradu na 12 godina zatvora jer je, kako je u presudi navedeno, naredio napad na kolonu JNA koja se povlačila iz Tuzle.

On je tokom postupka negirao da je izdao naredbu o napadu, a odbrana navodi da je Jurišić samo prenio naređenje pretpostavljenog Meha Bajrića koja je glasila: "Na vatru odgovori vatrom".

Drugostepeni sud može na osnovu održanog pretresa odbaciti ili odbiti žalbu i potvrditi presudu suda prvog stepena, ukinuti tu presudu i uputiti predmet prvostepenom sudu na ponovno suđenje ili preinačiti prvostepenu presudu.

Jurišić je uhapšen 2007. godine na beogradskom aerodromu i od tada je u pritvoru.
XS
SM
MD
LG