Dostupni linkovi

Inzko: BiH bi mogla ući u u EU 2020. godine


Bosna i Hercegovina mogla bi ući u Evropsku uniju za deset godina, rekao je u utorak u Strasbourgu visoki međunarodni predstavnik u BiH Valentin Inzko.

On je naglasio da su ljudi koji su vjerovali da bi se BiH mogla priključiti Uniji 2014. - na stogodišnjicu ubojstva nadvojvode Franje Ferdinanda koje je bilo okidač za izbijanje Prvog svjetskog rata - zapravo "sanjali".

"Godina 2020. realnija je... Devet ili deset godina realna je perspektiva", rekao je Inzko novinarima u Evropskom parlamentu u Strasbourgu, gdje se ove sedmice održava plenarno zasjedanje.

Bruxelles smatra da BiH može napredovati na putu prema EU-u tek kada izgubi status poluprotektorata pod nadzorom Ureda visokog predstavnika (OHR).

Međutim, nakon nekoliko neuspješnih pokušaja da se bosanskohercegovački političari slože oko ustavnih promjena i drugih reformi potrebnih za zatvaranje OHR-a, evropsko stajalište malo se ublažilo.

Inzko je rekao da zatvaranje njegova ureda više nije isključiv preduvjet. Sugerirao je da bi se neki koraci mogli poduzeti i prije iako je zatvaranje Ureda još uvijek potrebno da bi zemlje članice počele razmatrati zahtjev BiH.

Inzko je također, prenosi Hina, potvrdio da bi zemlji do kraja godine mogle biti ukinute vize za EU. "To bi bila ogromna simbolična vrijednost za ljude u BiH", rekao je.
XS
SM
MD
LG