Dostupni linkovi

Koštunica i Nikolić najavljuju saradnju


Vojislav Koštunica i Tomislav Niklić, 20. septembar 2010
Vojislav Koštunica i Tomislav Niklić, 20. septembar 2010
Lideri najjačih opozicionih stranaka u Srbiji, partija takozvanog patriotskog bloka, na sastanku u Beogradu saglasili su se da Evropa ima alternativu kada je u pitanju budućnost države ali, kako sada stvari stoje, od velike koalicije pred eventualne izbore neće biti ništa.

To je rezultat prvih dugo najavljivanih razgovora Demokratske stranke Srbije Vojislava Koštunice i Srpske napredne stranke Tomislava Nikolića koja je, kada se radi o Kosovu, izrečenim dovela u pitanje svoje proevropske stavove.

U traganju za rešnjem koje bi im donelo što snažniji uticaj na političkoj sceni, pa čak možda i mogućnost da uskoro ozbiljno zatraže raspisivanje novih izbora, najuticajnije opozicione stranke desnog centra u Srbiji pokušale su da definišu zajedničku politiku oko najvažnijih državnih pitanja.

Vojislav Koštunica i Tomislav Nikolić, nakon dugog odsustva bilo kakve službene komunikacije između dve partije, seli su za isti sto u pokušaju da se udruže. Na prvom mestu diskusije bilo je Kosovo, koje je poslednjih godina pitanje svih pitanja.
Vojislav Koštunica sa stranačkim kolegama

Na dominantno mišljenje vlasti da članstvo u Evropskoj uniji nema alternativu, i na poruke iz Evrope da bi Beograd trebalo da prizna kosovsku realnost kako bi imao otvoren put za evrointegracije, ova dva opoziciona lidera iznela su zajednički protivstav da se treba boriti protiv takve politike.

"Mi smo samo zajednički konstatovali koliko je to složeno, i koliko nema crno belih pozicija u odnosu hoću ili neću. Dakle, nikada ne treba reći neću, ali može se reći hoću pod određenim uslovima i okolnostima. Pre svega to znači odbraniti ono što svaka država na svetu želi da odbrani, a to je suverenitet i teritorijalni integritet."

Vojislav Koštunica, inače predsednik prethodne Vlade Srbije, bio je zadovoljan sastankom, jer su se obe stranke saglasile da je nužna saradnja s obzirom da su Srbiji potrebni novi izbori, i da se opozicija ne može pretvarati da ne postoji problem Kosova.

"Demokratska stranka Srbije ima odgovor. To je da Srbija, kao i svaka druga država, ima legitimno pravo da na demokratski način brani svoje interese. I u tom pogledu se DSS ne slaže sa politikom Evropske unije, politikom uslovljavanja i diktata od strane Brisela", rekao je Koštunica.
Oba opoziciona lidera poručila su da je odbrana teritorijalnog integriteta i suvereniteta Srbije zajednička crvena linija SNS-a i DSS-a


Oba opoziciona lidera poručila su da je odbrana teritorijalnog integriteta i suvereniteta Srbije zajednička crvena linija SNS-a i DSS-a, kao i da su im jedini politički suparnik Demokratska stranka i njen predsednik Boris Tadić.

Odgovor dela vlasti brzo je stigao kroz ocenu Demokratske stranke da je dogovor SNS-a, relativno nove partije čiji lideri su nekada bili vodeći u Srpskoj radikalnoj stranci Vojislava Šešelja i DSS-a o zajedničkom delovanju, jasan pokazatelj da je ponovo na snazi jedna antievropska i nacionalistička koalicija koja ima za cilj da izoluje Srbiju i udalji je od Evropske unije i razvijenog sveta.

Dragoljub Mićunović, predsednik Političkog saveta DS-a, ocenio je da je sada jasno da SNS nije nikakva evropska snaga, kako je pokušavala da se prikaže u javnosti poslednjih meseci, i da njihovo partnerstvo sa DSS nema budućnost.

"Ja mislim da je samo kod nas moguće da svoju politiku posle jedne decenije promenite u nešto potpuno suprotno, a da pri tom smatrate da se ništa neće dogoditi. Dakle, mi tu ništa ne možemo kada je u pitanju kakve će ko stavove zauzimati, to je sada njihov problem, ali mislim da se oni neće dogovoriti", smatra Mićunović.

Mogućnosti predizbornih koalicija

Iako veruju da su izbori pravo rešenje, Tomislav Nikolić i Vojislav Koštunica ipak su sopštili da se međustranački sastanak nije izrodio u dogovore o predizbornoj koaliciji jer, kako su rekli, u ovom trenutku ne vide tu mogućnost.

Gromoglasne najave da će ipak zajedno delovati, politički analitičar Dejan Vuk Stanković uzima sa velikom rezervom.

"Neće tu biti nekih velikih približavanja. DSS će, bez obzira na ovu retoričku saglasnost, vrlo vagati šta Tomislav Nikolić radi. Iz prostog razloga što DSS ima jednu postavku da jedino oni vode ispravnu državnu i nacionalnu politiku", objašnjava sagovornik RSE.
Dragoljub Mićunović

Kruna sastanka naprednjaka i DSS-a dakle je, ma šta to značilo, zajednička platforma Evropa ima alternativu, za koju Dejan Vuk Stanković ne veruje da ih vodi ka političkom profitu.

"Kod Tomislava Nikolića nemate neku jasnu i prepoznatljivu političku i ideološku poruku. On je prihvatio evropske integracije zato da ne bi izgubio na nekim budućim izborima od Demokratske stranke. Ali mislim da njegovo večito oscilovanje između nacionalističke i proevropske politike ne može da donese neki uspeh. Građani ipak žele da čuju jasnu političku poruku i da znaju za šta se opredeljuju"
, kaže on.

Opozicija je saopštila da će se rukovodstva naprednjaka i DSS-a sastajati jednom mesečno, kako bi utvrdila zajedničke principe, pa je tako najavljeno da su u bližoj budućnosti u planu i razgovori o eventualnoj predizbornoj koaliciji.
XS
SM
MD
LG