Dostupni linkovi

Pronađena tela tri člana avganistanske izborne komisije


U provinciji Balk, na severu Avganistana, pronađena su tela tri člana Nezavisne izborne komisije, koji su kidnapovani za vreme parlamentarnih izbora u toj zemlji, saopštio je predsednik komisije Fazl Ahmad Manavi.

Najmanje 14 ljudi ubijeno je u subutu, na dan izbora, u više od 300 napada talibanskih pobunjenika na birališta, javila je agencija Rojters.

Neke oblasti jutros su počele da šalju kutije sa glasačkim listićima u Kabul, objavila je Nezavisna izborna komisija, ali će preliminarni rezultati biti objavljeni tek za nekoliko sedmica, zbog rešavanja velikog broja žalbi i čekanja rezultata iz udaljenih regiona.

Avganistanska fondacija za slobodne i fer izbore registrovala je veliki broj nepravilnosti, kao što su uništavanje birališta, slučajevi pojedinaca koji su glasali više puta, nepravovremeno otvaranje i zatvaranje birališta i uticanje kandidata na birače.

Avganistanski zvaničnici su proglasili izbore uspešnim, uprkos napadima, malom odvzivu birača i nepravilnostima.

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Ban Ki Mun pozvao je na strpljenje do okončanja izbornog procesa.

Za 249 poslaničkih mesta u donjem domu parlamenta nadmetalo se 2,5 hiljade kandidata. Kako se očekuje, preliminarni rezultati će najranije biti objavljeni 8., a konačni 30. oktobra.
XS
SM
MD
LG