Dostupni linkovi

U Sloveniji i dalje na snazi opšta opasnost od poplava


Kiša je u Sloveniji u toku noći prestala padati ali je opšta opasnost od poplava i dalje na snazi.

Nabujale reke i potoci, iako ponegde pokazuju znake smirivanja, i dalje uzimaju danak u čitavoj državi. Situacija je posebno kritična u delu zemlje uz granicu s Hrvatskom.

Reka Sava je i dalje u porastu i ima protok od 3.400 metara kubnih u sekudi.

Najava je još crnja - predviđa se da će do noći protok dostići čak 4.000 kubhnih metara u sekundi što će ozbiljno ugroziti susednu Hrvatsku i prestonicu Zagreb.

Iz pograničnog dela Sloveije radio javlja da je pod vodom stari deo grada Krško, a osoblje nuklearne centrale u tom gradu je u stanju pripravnosti zbog nabujale Save. Sava ne može da primi ni vodu pritoke Krke koja preti još većim poplavama u krajevima kroz koje prolazi. U pomorskom delu Slovenije situacija je takođe ozbiljna.

Granični prelazi s hrvatskom otežano funkcionišu, a saobraćajna policija upozorava da je saobraćaj dozvoljen samo ličnim vozilima. U Kopru se digao nivo mora i pod vodom su gradska parkirališta.

U Sloveniji su zbog poplava i odrona zatvoreni brojni lokalni i regionalni putevi a stanovništvo se upozorava na nužno prokuvavanje vode za piće za kućnu upotrebu. Ljubljana je još praktično odsečena od drugih delova zemlje zbog obilnih poplava u njenoj okolini koje su izazvale reka Gradščica i druge.

U delovima prestonice ponovo nema televizijskog signala i interneta koji su sinoć posle duže pauze bili aktivirani a delovi Ljubljane su i danas bez elektirične energije. Prema rečima Jerce Majsen iz skupštine grada, na širem području Ljubljane je ugoženo 28 opština. Pored poplava prete i brojna kližišta.

Procenjuje se da je šteta od poplava ogromna, a biće utvrđena kada se voda povuče.
XS
SM
MD
LG