Dostupni linkovi

Propao referendum u Slovačkoj


Slovaci su se izjasnili za ograničenje imuniteta poslanika i ukidanje TV pretplate, ali taj sedmi referendum je propao i ne važi jer je na njega izašlo svega 22,8 odsto od 4.730.000 registrovanih birača, saopštio je u noći između subote i nedelje rezultate slovački Ured za statistiku.

Svi dosadašnji referendumi u Slovačkoj osim plebiscita o ulasku zemlje u Evropsku uniju 2004. godine propali su upravo zbog toga što na njih nije izašlo neophodnih 50 odsto biračkog tela.

Čak 95 odsto od 998.142 Slovaka koji su juče izašli na referendum zatražili su da se imunitet poslanika svede na političke aktivnosti u parlamentu, 92 odsto i da se postavi granica od 40.000 evra koliko mogu da budu luksuzne limuzine poslanika i zvaničnika.

Slovačkoj nije potrebno 150 poslanika u jednodomnom parlamentu i bilo bi im dovoljno za trećinu manje, izjasnilo se na referendumu skoro 93 odsto Slovaka koji su izašli na birališta.

Pravo na odgovor u medijima koje garantuje pooštreni zakon o štampi ne bi za razliku od građana smeli da imaju zvaničnici po oceni 75 odsto Slovaka koji su u subotu glasali.

Slovaci koji su izašli na referendum takođe traže da se ukine TV i radio pretplata i za neku drugu varijantu finansiranja javnih elektronskih medija izjasnilo se 87 odsto njih. Oni koji su glasali rado bi da ne moraju ubuduće na birališta već da glasaju iz komfora svojih kuća, preko interneta, za šta se izjasnilo 70 odsto.

Taj sedmi referendum od osamostaljenja Slovačke predsednik Ivan Gašparovič raspisao je na osnovu peticije sa više od 300.000 potpisa koje je prikupila do 12. juna nova vanparlamentarna stranka, od izbora u parlamentu i član vladajuće koalicije Sloboda i solidarnost.
XS
SM
MD
LG