Dostupni linkovi

Čile: Probušena rupa do rudara zarobljenih u kopu


Probušena je rupa do 33 čileanska zatočena rudara. Međutim, da bi se mogli provući kroz nju treba biti proširena za što je potrebno dodatnih nekoliko sedmica.

U sklopu "Plana B" probušena je rupa do rudarske radionice, koja se nalazi 623 metra pod zemljom. Bušenje su pomagali i sami rudari i to svojim savjetima. Nadaju se da će krajem oktobra ili najkasnije početkom novembra biti spašeni, piše CNN.

Vlasti su počele raditi i na planu za izvlačenje rudara kroz rupu. Razmišljaju o kavezu s kisikom u kojem će dizati jednog po jednog. Dizanje bi trebalo trajati 15 minuta.

Dok se rudari vesele spašavanju, senatorica te regije tvrdi da do cijele situacije uopće nije ni trebalo doći.

"Ovo se moglo spriječiti samo da imamo poslovne ljude s trunkom socijalne odgovornosti. Ne možete izvoditi rudarske operacije ako je cijena nečiji život", rekla je senatorica Isabel Allende.

Čelnici rudnika još uvijek nisu reagirali na njene optužbe, ali još 5. augusta, kratko nakon urušavanja rudnika, direktor rudarske firme, Pedro Simunovic, rekao je da nije postojao način predviđanja ovog što se dogodilo, prenose u subotu agencije.
XS
SM
MD
LG