Dostupni linkovi

Tihić traži ocjenu ustavnosti zakona o raspolaganju državnom imovinom


Dopredsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, predsjednik SDA Sulejman Tihić zatražit će od Ustavnog suda BiH ocjenu ustavnosti zakona Narodne skupštine RS-a o statusu državne imovine koja se nalazi na teritoriju ovog bh. entiteta, kojim je na najgrublji način povrijeđen Ustav BiH i zakoni o zabrani raspolaganja državnom imovinom na nivou države i oba entiteta, saopšteno je iz Tihićevog kabineta.

Jedini vlasnik državne imovine je država Bosna i Hercegovina koja je shodno članu 1. Ustava Bosne i Hercegovine nastavila svoje pravno postojanje kao pravni nasljednik Republike Bosne i Hercegovine, kaže se u saopštenju.

Takođe, cjelokupna imovina koja je Sporazumom o sukcesiji bivše SFRJ pripala Bosni i Hercegovini treba da na temelju ovoga međunarodnog ugovora bude uknjižena na Bosnu i Hercegovinu.

Nezakonito raspolaganje državnom imovinom od onih koji nisu njeni titulari i stvarni vlasnici predstavlja kršenje osnovnih principa vladavine prava u svakoj državi.

Prilikom podnošenja zahtjeva, od Ustavnog suda BiH Sulejman Tihić će zatražiti i izricanje privremene mjere zabrane uknjižbe državne imovine na području entiteta Republika Srpska.

Zahtijevamo od visokog predstavnika da, shodno svojim ovlastima i nadležnostima, poduzme adekvatne mjere i konačno zaustavi antidejtonsko djelovanje u Bosni i Hercegovini navedeno je u saopštenju.
XS
SM
MD
LG