Dostupni linkovi

U Turskoj otvorena istraga protiv generala koji su izveli vojni udar 1980.Glavno tužilaštvo je otvorilo istragu protiv generala koji su 12. septembra 1980. izveli vojni udar u Turskoj, otkriva u petak istanbulski list Millyet, prenijele su zapadne agencije.

Desničarske grupe i pojedinci podnijeli su peticije u kojima se traži pokretanje istrage protiv nekoliko bivših generala koji su organizovali i predvodili vojni udar. Sa zakašnjenjem od tri decenije, tu pravnu mogućnost otvorile su promjene u ustavu koje su usvojene na referendumu koji je održan prošle nedjelje.

U peticijama se traži da se izvedu na sud bivši general i kasnije predsjednik Turske Kenan Evren, komandant mornarice Nedžet Tumer i vazduhoplovstva Tahsin Šahinkaja, prenosi Rojters pisanje istanbulskog lista.

U glavnom tužilaštvu u Ankari ne žele da komentarišu pisanje štampe.

Tokom i poslije vojnog udara izvedenog 12. septembra 1980. stradalo je 50 osoba, dok je nekoliko hiljada uhapšeno i potom mučeno u zatvorima.

General Evren je ranije odbacivao te optužbe i objašnjavao da je spriječio krvoproliće između ekstremnih ljevičara i desničara koji su se prije toga godinama međusobno ubijali.
XS
SM
MD
LG