Dostupni linkovi

U Slovačkoj zasijedanje Nato-aU Visokim Tatrama u Slovačkoj počelo trodnevno zasijedanje Vojnog komiteta NATO-a. Načelnici generlaštabova 28 zemalja članica raspravljaće i o misijama alijanse na Kosovu.

Na programu zasedanja Vojnog komiteta je osim transformacije alijanse i Nova strateška koncepcija, kazao je portparol slovačkog Ministarstva odbrane Milan Vanga.

Kao jednu od tema za slovačko okupljanje najviših predstavnika armija zemalja članica, Vanga je pomenuo i međunarodne krizne operacije, konkretno ISAF u Avganistanu i Kfor na Kosovu.

Vojni komitet neće moći da izbjegne ni temu kako da misije povećaju efikasnost u situaciji kada su zbog globalne ekonomske krize i štednje mnogih zemalja članica sve slabiji izvori finansija.

Na zasijedanju na kojem se načelnici generalštaba zemalja NATO-a okupljaju jednom godišnje, uvjek u drugoj zemlji članici, učestvuje 450 predstavnika nacionalnih armija i visoki predstavnici saveza, na čelu sa predsednikom Vojnog komiteta generalom Đampaolom di Paolom.
XS
SM
MD
LG