Dostupni linkovi

Tadić se nada pregovorima sa EU do 2012.Predsjednik Srbije Boris Tadić izjavio je da Srbija ima puno pravo da brani legitimne interese na Kosovu i izrazio očekivanje da će Beograd do kraja iduće ili početkom 2012. godine početi pregovore o članstvu u EU.

Tadić je rekao, poslije susreta sa evropskim komesarom za proširenje Štefanom Fileom, da Srbija ne odustaje od centralnog strateškpg cilja člnstva u EU i želi da u najkraćem mogućem roku otpočne pregovore o članstvu u EU, ali ne da na vještački način dobije ubrzanje tog procesa.

On je podsjetio da je pretpostavka za članstvo okončanje saradnje sa Haškim tribunalom i ponovio da je zvanični Beograd potpuno privržen tom okončanjeu, hapšenju i izručenju preostala dva optuženika.

"Svakog dana intenzivno radimo na tome i nadam se da će ta stranica istorije biti zatvorena u najskorije vreme", rekao je Tadić.

Izrazio je zadovoljstvo što je zajednički sa EU pronađen kompromis za rezoluciju o Kosovu, koju je donijela Generalna skupštihna UN. Očekuje proces razgovora i pregovora vjeruje da je moguće postići dogovor i kompromis Srba i kosovskih Albanaca.

"Samo putem pregovora i mirnim i diplomatskim putem moguće je rešiti sva sporna pitanja i doprineti stabilnosti zapadnog Balkana, jer bilo koja destabilizacija zapadnog Balkana podrazumijevala bi i destabilzaciju EU", rekao je Tadić.
XS
SM
MD
LG