Dostupni linkovi

Lavrov: Komisija UN da odluči čiji je greben Lomonosov



Samo Komisija UN-a za spoljne granice kontinentalne platforme može da odluči čijoj kontinentalnoj platformi pripada podvodni greben Lomonosov, izjavio je u četvrtak šef ruske diplomatije Sergej Lavrov, nakon susreta s kanadskim kolegom Lorensom Kenonon (Lawrence Canon) u Moskvi.

Šef ruske diplomatije je posebno skrenuo pažnju na to da su greben otkrili ruski istraživači.

Rusija namerava da dokaže da je podvodni greben Lomonosov, otkriven 1948. u Severnom ledenom okeanu, strukturni nastavak Sibirske kontinentalne platforme i da nije izolovan od ruske visoravni.

Time bi stekla osnovu za proširenje teritorije za 1,2 miliona kvadratnih kilometara i za ostvarenje prava na eksploataciju nalazišta nafte i gasa, koje u toj oblasti, prema procenama, čine 25 posto od ukupnih svetskih rezervi.

Na tu teritoriju može da pretenduje pet zemalja - uz Rusiju i SAD, Kanada, Danska i Norveška, ali u aktivnostima razgraničenja ne učestvuju SAD, koje nisu ratifikovale Konvenciju UN-a iz 1982. godine.

Moskva je pretenzije prema toj teritoriji istakla prva u skladu s kriterijumima Konvencije UN-a o morskom pravu još 2001. godine, ali specijalna komisija nije 2002. godine mogla da donese konačno rešenje, tražeći dopunske naučne podatke i zasnivanje zahteva.
XS
SM
MD
LG