Dostupni linkovi

Ashton imenovala prve ambasadore EU


Visoka predstavnica za vanjsku i sigurnosnu politiku Catherine Ashton objavila je u srijedu imena prvih ambasadora EU-a u sklopu nove evropske diplomatske službe, a od novih zemalja članica na popisu su diplomati samo iz tri.

Ashton je objavila imena diplomata koji će od 1. decembra biti ambasadori EU-a umjesto dosadašnjih šefova delegacija Evropske komisije. U prvom krugu imenovano je 30 ambasadora na mjesta gdje je istekao mandat dosadašnjim šefovima delegacija Evropske komisije.

Najtraženije mjesto u ovom krugu imenovanja, ambasadorski položaj u Pekingu, dobio je njemački diplomat Markus Ederer, a mjesto ambasadora u Tokiju Austrijanac Dietmar Schweisgut. Među tridesetak ambasadra samo ih je četvorica iz novih zemalja članica, dva iz Poljske (u Jordanu i Južnoj Koreji) i po jedan iz Litve (Afganistan) i Bugarske (Gruzija).

U prvom krugu imenovanja dobro je prošla Španija (ambasador u Argentini, zamjenici ambasadora u Pekingu, Angoli, Namibiji i Gvineji Bisao), zatim Francuska (ambasadori u Filipinima, Čadu i Zambiji te Irska (ambasadori u Bangladešu, Bocvani i Mozambiku).

Catherine Asthon je najavila da će uskoro biti novih imenovanja ambasadora te ključnih osoba na čelu Evropske službe za vanjsko djelovanje (EEAS). Već je poznato da će izvršni glavni tajnik EEAS-a biti Francuz Pierre Vimont, a njegovi pomoćnici bit će iz Njemačke i Poljske.

Asthon je rekla da sada razmatra kandidature za položaje šefa Delegacije u Bosni i Hercegovini te za dva mjesta u Ženevi, za šefove delegacija pri WTO-u i UN-u, prenosi Hina.
XS
SM
MD
LG