Dostupni linkovi

Singh pozvao na smirivanja stanja u Kašmiru


Indijski premijer Manmohan Singh apelirao je na demonstrante u Kašmiru da se smire i prekinu nasilje, dok je policija ubila još dvoje i ranila najmanje 11 osoba.

Nove žrtve su pale u južnom gradu Mendaru kada je policija otvorila vatru na grupu demonstranata koja je namjeravala zapaliti jednu kršćansku školu u znak odmazde za skrnavljenje Kur'ana prošlog vikenda tokom komemoracija u SAD-u povodom godišnjice terorističkih napada od 11. septembra 2001

Istovremeno je indijski premijer imao sastanak u New Delhiju sa svim partijskim liderima i vodećim političarima, a sudjelovali su i predstavnici glavne opozicione partije Baratija Janata i glavnih regionalnih kašmirskih stranaka, prenose agencije.

Na tom sastanku je, kako je javio AP, bilo riječi o iznalaženju strategije za okončavanje višemjesečnih protesta u Kašmiru. Bilo je riječi i o eventualnom ublažavanju proglašenih sigurnosnih mjera, prema kojima policija može vršiti pretrese, hapsiti bez naloga i pucati bez upozorenja na one koje smatra sumnjivim.
XS
SM
MD
LG