Dostupni linkovi

Bachelet na čelu novog UN-ovog tijela za žene


Bivša čileanska predsjednica Michelle Bachelet, koju je glavni tajnik Ujedinjenih naroda (UN) Ban Ki-moon u utorak imenovao na čelo novog UN-ovog tijela za žene, nadziraće sve UN-ove programe za promicanje ženskih prava i njihovo puno sudjelovanje u globalnim poslovima.

Novo tijelo, koje treba postati operativno u januaru, objedinjuje četiri UN-ove agencije i urede: UN-ov razvojni fond za žene (UNIFEM),Odjel za unapređenje položaja žena (DAW), Ured posebnog savjetnika za ravnopravnost spolova, te Institut za međunarodna istraživanja za unapređenje položaja žena (UN-INSTRAW).

Bachelet, prva žena koja je bila na čelu Čilea, dala je prioritet pitanjima žena tokom cijelog svog mandata, a otkako je napustila ured sarađivala s UNIFEM-om, zagovarajući potrebe žena Haitija nakon januarskog razornog potresa. Njoj je u marta istekao mandat predsjednice Čilea.

Novo tijelo UN-a za prava žena imaće godišnji proračun od najmanje 500 milijuna dolara, što je dvostruko više od dosadašnjih ukupnih proračuna četiri agencija koje obuhvaća

Imenovanje Bachelet pozdravio je američki State Department.
XS
SM
MD
LG