Dostupni linkovi

Amerikanka Sara Šurd doputovala iz Irana u Oman


Amerikanka Sara Šurd doputovala je u utorak uveče u Oman iz Irana gdje je juče puštena iz zatvora u kojem je provela više od godinu dana pod optužbom za špijunažu.

Američki predsjednik Barak Obama izjavio je da je "veoma sretan" zbog oslobađanja 32-godišnje Šurd i pozvao iranske vlasti da pokažu "saosjećanje" i oslobode preostalu dvojicu Amerikanaca koji su ostali u zatvoru.

U saopštenju iranskog tužilaštva se navodi da je Sara Šurd oslobođena pošto je inspektor zadužen za njen slučaj obavijestio tužilaštvo o garancijama iz banke za kauciju. Iranski sud je u nedjelju odobrio puštanje na slobodu Sare Šurd iz zdravstvenih razloga, ali uz kauciju od 500.000 dolara, a njena porodica je tada rekla da to ne može da plati, dok su SAD saopštile da neće platiti.

Šurd je uhapšena na granici Irana sa Irakom 31. jula 2009. godine zajedno s prijateljima Šejnom Bauerom (Shane Bauer) i Džošom Fatalom (Josh Fattal), takođe državljanima SAD. Protiv njih je u nedjelju podignuta optužnica zbog špijuniranja. Iranski sud je saopštio i da je pritvor Baueru i Fatalu produžen za dva mjeseca.
XS
SM
MD
LG