Dostupni linkovi

Bolja klima za Srbiju u evrointegracijama


Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija
Zvaničnici Srbije uvereni su da će kandidatura Srbije za članstvo u EU biti prosleđena Evropskoj komisiji sledećeg meseca.

Hoće li i koliko kompromisna rezolucija o Kosovu usvojena u UN pomoći Srbiji da se ubrzano približi Evropskoj uniji.

Mogućnost da Srbija brže dobije status kandidata za članstvo u EU, tumači se kao znak dobre volje da Beograd ne sme proći nenagrađeno, zbog saradnje u vezi sa Rezolucijom o Kosovu.

Predsednik Vlade Srbije Mirko Cvetković uveren je da će u oktobru biti prosleđena kandidatura Srbije za članstvo u Evropskoj uniji, naglasivši da Srbija ima podršku svih 27 zemalja članica EU.

„Naravno teoretske šanse postoje da to bude i danas. Ali ne očekujem zato što je suviše rano da se obave sve konsultacije”, kaže Cvetković.

Međutim, to što su Srbija i EU usaglasile Rezoluciju o Kosovu, neće omogućiti da Srbija brže dobije status kandidata za članstvo u EU, uverena je i direktorka kancelarije za evropske integracije Milica Delević.
Milica Delević


“Ne mislim da je bila trgovina. Mislim da je bilo stvaranje jednog partnerskog odnosa koji omogućava da se odluke koje donosi Srbija lakše donose. Ali ne verujem da će se donositi ukoliko ne bude bilo rada na ispunjavanju kriterijuma”, uverena je direktorka kancelarije za evropske integracije Srbije.

Da li će nakon rasprave u ponedeljak uslediti i odluka ministara EU o sledećem koraku Srbije u evrointegracijama.

Poslanik Evropskog parlamenta iz Slovenije i izvestilac za Srbiju Jelko Kacin kaže da je to pitanje još neizvesno i objašnjava:

„Ne radi se o ustupcima nego govorimo o sazrevanju svih strana, prije svega Srbije, koja mora razumjeti da su to bili koraci u njezinu korist, a ne na njezinu štetu. To da bi sada neko razumeo kao da je to neka nagrada za to, mislim da nije pravi pristup. Jednostavno se treba iz nekih mitološ kih sfera vratiti na zemlju i pogledati istini u oči i tražiti realne mogućnosti da se poboljša stanje.”

Da li bi put Srbije ka punopravnom članstvu u Uniji trebalo da bude ubrzan, upućivanjem aplikacije za članstvo Evropskoj komisiji, a zatim i zvaničnim davanjem Srbiji statusa zemlje kandidata.

Šef Kancelarije Evropske unije u Beogradu Vensan Dežer smatra da će biti potrebno pet do osam meseci da Evropska komisija utvrdi stav o

Jelko Kacin

spremnosti Srbije za dobijanje statusa kandidata za članstvo u EU.

„Izgrađivanje partnerstva i saradnje Srbije i Evropske unije otvara teren za dalje korake ka članstvu Srbije u Uniju. Zahtev Srbije za kandidaturu za članstvo u EU je na stolu od kada je u decembru prošle godine podnet i reč je o procesu koji je u toku”, kaže ambasador EU u Beogradu.


Malo ko spori da će kompromisna rezolucija o Kosovu usvojena u UN pomoći Srbiji da se ubrzano približi Evropskoj uniji.

Kao neku vrstu savetodavnog mišljenja Srbiji uputio je Jelko Kacin:

“Mislim da je u Srbiji sada jasno da se konsenzum ne postiže preko noći, iako u ovom momentu još ima država koje su onako suzdržane u vezi ubrzanog napredovanja Srbije. Njihov broj je sve manji i manji i taj proces je krenuo."

A šta kažu građani Srbije na nagoveštaje iz EU pitao je Kragujevčane dopisnik RSE Branko Vučković:



*****
Mogli bi vas interesovati i ovi tekstovi:
EU zamorena, Srbija komplikovana
Emerson za RSE: Srbija može biti u EU do 2014.
Srbija i EU: Između želja i uslova

XS
SM
MD
LG